search
Sök
menu
Meny

Adolf Fredriksvägen

Vättersnäs, Jönköping

Namnet sannolikt efter Adolf Fredrik, svensk kung 1751-1771.

Adolf Fredrik föddes 1710 på slottet Gottorp i Slesvig och dog 1771 i Stockholm. Han var son till Kristian August, hertig av Holstein-Gottorp, furstbiskop av Lübeck, och Albertina Fredrika av Baden—Durlach  (sondotter till Carl X:s syster Kristina Magdalena).

Han blev vald till tronföljare i Sverige 1743 på rysk begäran eftersom man var rädd att den danske kronprinsen skulle bli tronföljare även i Sverige.
1744 gifte han sig med Lovisa Ulrika av Preussen, som var syster till Fredrik den Store. Tillsammans fick de Gustav III född 1746, Carl XIII född 1748, Fredrik Adolf född 1750 och Sofia Albertina född 1753.

1751 besteg Adolf Fredrik tronen. Hans valspråk löd: "Statens välfärd min välfärd". Han ville ha ökad kungamakt men klarade inte den svåra uppgiften att under en upprörd tid av häftiga partistrider styra landet. Han var svag till förmån för riddarhuset och den svenska riksdagen. Rådet använde t.o.m. kungens namn på en stämpel då han inte ville underteckna rådets beslut. Han dog av slaganfall.