search
Sök
menu
Meny

Alströmervägen

Vättersnäs, Jönköping

Sannolikt efter Jonas Alströmer, 1685-1761, industriman, förnyare av jordbruket.

Jonas Alströmer föddes och dog i Alingsås. Föräldrar var borgaren Tore Carlsson och Anna Gislesdotter. Han var en av den industriella revolutionens förgrundsfigurer, en frihetstida entreprenör, potatisimportör, textilföretagare och har kallats "svenska slöjdernas fader". Mest känd är han för att han var den förste som odlade potatis i stor skala i Sverige.
 
Han kom från ett fattigt hem och fick en torftig utbildning. Han verkade i Eksjö, Vänersborg, Stockholm och London. 1724 återvände han till Sverige för att ägna sig åt sin skapelse, Alingsås manufakturverk. Inom loppet av några år startades ett stort antal industrier, främst inom textilbranschen och Alingsås var en av de främsta industristäderna under mitten av 1700-talet. Här fanns verksamheter som strumpväveri, bandväveri, klädesväveri och tobaksspinneri. Han ansåg att det fanns fyra grundpelare under statens välstånd (handel, sjöfart, lantbruk och handslöjderna).

Alströmer var en av de fem grundarna av Vetenskapsakademin 1739. Samma år blev han kommerseråd, 1748 riddare av Nordstjärneorden och 1751 blev han adlad (Alström blev Alströmer).
Alströmers verk gick under 1765-66 när det omfattande offentliga understödet upphörde. Hans insats har lämnat blott svaga spår efter sig i den följande utvecklingen. Alströmer saknade allt sinne för begränsning och sökte uppta alla tänkbara grenar och specialiteter. Han importerade angoragetter från Turkiet och var den förste att lyckas med tobaksodling i Sverige (i Gränna och i Alingsås).
 
Han gifte sig 1731 med Margareta Classon och 1741 med Hedvig Elisabeth Paulin.