search
Sök
menu
Meny

Bellmansgatan

Söder, Jönköping

Efter Carl Michael Bellman, 1740-1795, diktare, trubadur.

Bellman föddes i Stockholm och levde hela livet där. Föräldrar var Johan Arendt Bellman och Catharina Hermonia. Han var äldst i en stor syskonskara. Släkten Bellman var tysk. Carl Michaels farfars far var inflyttad från Bremen-Verden.

Bellman var diktare och trubadur och stockholmsskildraren framför andra. Han gjorde sin litterära debut som 17-åring. Bellman vann Gustav III:s beundran med sina rojalistiska dikter och kungen gav honom ekonomiska förmåner och utsåg honom till sekreterare i Nummerlotteriet. Bellman blev på så sätt en slags hovpoet men han hade hela sitt liv problem med sin ekonomi. Han är mest känd för vissamlingarna om Fredman i bl.a. Fredmans epistlar. Förebilden i dessa visor var en alkoholiserad urmakare och intrycken från Bellmans uppväxtmiljö på Söder i Stockholm präglade hans verk. 1777 gifte han sig med Lovisa Grönlund. 

En bröstbild i brons av Bellman sattes 1829 upp på Djurgården vid Bellmansro. På Klara kyrkogård, där Bellman är begravd, lät Svenska Akademien 1851 resa en minnesvård prydd med Tobias Sergels medaljong av skalden.