search
Sök
menu
Meny

F E Elmgrens gata

Väster, Jönköping

Efter Frans Elof Elmgren, 1860-1925, socialdemokratisk agitator.
 
1990 beslutade byggnadsnämnden efter förslag från kommunfullmäktige att namnge norra delen av Fabriksgatan, mellan Nygatan och Lundströms plats, efter den socialdemokratiska agitatorn F E Elmgren. Skälet var att det 1991 skulle bli 90 år sedan socialdemokraterna i Jönköping formellt bildade den första partiorganisationen.
 
Elmgren föddes 1860 i Algutsboda i Kronobergs län och dog 1925. Föräldrarna var tjänstefolk och han föddes utom äktenskapet. Han fick försörja sig själv från det han var 10 år vilket kanske var en av orsakerna till att han ägnade sig åt de socialistiska idéerna. Han började dock inom skrädderiyrket 1875 som skräddarelärling i Kalmar och erhöll gesällbrev och vandrarebok 1881. Sedan 1897 arbetade Elmgren som funktionär inom arbetarrörelsen. 1901 kom han till Jönköping där han verkade som agitator för det socialdemokratiska partiet. Han var agitator i 30 år både lokalt och på resor ända upp till övre Norrland. Frans Elof var även en pådrivande kraft vad gällde att starta arbetarrörelsens tidning Smålands folkblad som utkom med sitt första nummer 1901. Han var gift och far till åtta barn.

F E Elmgren skall vara förebilden till den socialdemokratiske agitatorn Johan Sanfrid Elmblad i Per Olof Enquists roman "Musikanternas uttåg" från 1978. I Elmgrens bok 30 år som agitator finns händelser, som är nära nog identiska med romanens.