search
Sök
menu
Meny

Henrik Sjögrens plats

Plats inom kvartersmark vid Hälsohögskolan

Kartbild på Henrik sjögrens plats

Kartbild på Henrik sjögrens plats

Efter Henrik Sjögren, 1899-1986, ögonläkare.
 
Plats inom kvartersmark vid hälsohögskolan, beslutad av Landstinget, invigd 1999-09-05. Invigdes på 100-årsdagen av Sjögrens födelse.
 
Henrik Samuel Conrad Sjögren föddes 1899 i Köping och dog 1986. Föräldrar var köpmannen Anders Conrad Johansson och Marta Emelie Sjögren. Henrik var ögonläkare. Han upptäckte en sjukdom som senare fick hans namn, Sjögrens syndrom, och uppfann ett instrument som underlättar hornhinnetransplantationer. Sjögrens syndrom är en mycket speciell sjukdom som gör att man får torra ögon, torr mun och ledbesvär. Ett annat symtom är en stor dominerande trötthet. 90 % av de som drabbas är kvinnor. Sjukdomen går inte att bota, bara lindra.
 
Han tog studentexamen i Västerås 1918 och examen i medicin vid Karolinska institutet 1922. Sex år senare gifte han sig med lic. Maria Hellgren-Sjögren, som hade varit hans studiekamrat, och han blev med.dr. 1933 i Stockholm. Han började som ögonläkare i Jönköping 1936 och två år senare blev han lasarettsläkare där. Därmed blev också Jönköping den första svenska staden med en ögonklinik. Henrik Sjögren har publicerat ett stort antal arbeten inom ögonområdet.
 
Den 17 september 1986 dog Henrik Sjögren i Lund, där han hade bott sedan han gick i pension. Han tyckte särskilt mycket om att ha tillgång till biblioteket där.