search
Sök
menu
Meny

Johan Höckerts väg

Vätterslund, Jönköping

Efter Johan Höckert, 1826-1866, konstnär, professor.
 
Johan Fredrik Höckert  föddes i Jönköping. Föräldrar var handlare och godsägare Gustaf Adolph Höckert och Sophie Elisabeth Melin. Gustaf Höckert hann inköpa Björnebergs herrgård i Järstorps socken innan han dog, när sonen bara var nio år. Johans farfars far hette Valentin Höckert och var slottsfogde och rådman i Jönköping.
 
Johan var genre- och historiemålare, vår kanske främste målande folklivsskildrare under 1800-talet och professor i teckning vid konstakademin.
 
Johan uppfostrades av sin mor. Skoltiden i Jönköping bestod av undervisning i teckning av artisten J. Ringdahl och Wendela Hebbe. 1840 gick han på Hillska skolan på Barnängen i Stockholm. 1844 var han inskriven på Konstakademin i samma stad. 1846-49 studerade han på konstakademin i München, varpå han for till Lappland och studerade samernas liv och därefter till Paris. Väl hemma igen började han arbeta på Gudstjänst i ett fjällkapell i Lappland som han färdigställde senare i Paris. 1855 erhöll Johan guldmedalj på världsutställningen i Paris för detta konstverk. Mellan åren 1864-66 tjänstgjorde han som professor vid Konstakademin.
 
Den snabba karikatyrteckningen (ibland med sig själv som motiv) var en av hans konstnärliga talanger. Hans mest kända verk är Stockholms slottsbrand 7/5 1697 (all svensk historiekonsts mästerstycke, enligt författaren Oscar Levertin). Den finns att beskåda på Nationalmuseum i Stockholm, dit den skänktes 1883.
 
"Janne" Höckert var en populär sällskapsbroder. Han var världsvan, elegant, kvick, sorglös och ogift. Det sades om honom att han saknade tålamod. Kanske berodde det på att han målade med antydningar och detta konstnärliga grepp, som han hade lärt sig av fransmännen, uppfattades av svenskarna som om han inte hade tålamod att göra verken färdiga.

Johan Höckert avled hastigt i Göteborg 1866 då han var på hemresa från en tids rekreation i Marstrand. Han är begravd i Jönköping.