search
Sök
menu
Meny

John Bauers Park

Kålgården, Jönköping

Kartbild på John Bauers Park

Kartbild på John Bauers Park

Efter John Bauer, 1882-1918, konstnär.
 
John Bauer föddes i Jönköping och omkom redan som 36-åring jämte hustru och son vid ångaren "Per Brahes" undergång på Vättern.
Föräldrar var handlaren Josef Bauer och Emma Charlotta Wadell. Han växte upp tillsammans med sina två bröder i en lägenhet ovanför faderns charkuteributik vid Östra torget och i Villa Sjövik i Jönköpings utkant.
 
Sin utbildning fick han vid Jönköpings högre allmänna läroverk 1892-98. 1898 kom han till Stockholm för att utbilda sig till konstnär vid Tekniska skolan och C. Althius ateljé. År 1900 antogs han vid Konstakademien. John gifte sig 1906 med målarinnan och akademikamraten Ester  Ellqvist. Tillsammans reste de till Sydtyskland och Italien på en årslång studieresa.
 
Förutom den italienska ungrenässansen som satte spår i John efter studieresan var han inspirerad av Bruno Liljefors, Albert Engström och Carl Larsson. Hans debut kom 1907 då julboken Bland tomtar och troll utgavs för första gången. Hans stil var redan då karakteristisk med sina motsättningar mellan de små människokrypen och de väldiga trädstammarna, de kolossala stenblocken och de fula men godmodiga trollen. Den lilla figuren avtecknar sig oftast som en ljusfläck mot grå bakgrund. 1915 var den sista årgång han tecknade i boken. Han prövade även teaterdekoration och grafisk konstart (etsning, akvarell och tempera).
 
John Bauer är representerad på Nationalmuseum, Göteborgs konstmuseum,  Malmö museer samt naturligtvis rikt representerad på John Bauers museum inom länsmuséet i Jönköping. En minnesutställning hölls i Jönköping 1929. 

John Bauers Park och gata har anknytning till Kålgårdsområdets östra del mot Rocksjön. Där låg Sjövik som var familjens sommarställe och som Josef Bauer lät bygga 1881.