search
Sök
menu
Meny

Olof Palmes plats

Väster (Västra Torget) Jönköping

Kartbild på Olof Palmes plats

Kartbild på Olof Palmes plats

Efter Olof Palme, 1927-1986, politiker (socialdemokrat), statsminister.

1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme. Olof Palme representerade under många år Jönköping i riksdagen genom sitt förstakammarmandat. Det finns många beröringspunkter mellan Olof Palme och Dag Hammarsköld (som föddes i staden), framförallt deras stora och djupa engagemang i arbetet för en värld i fred och värnet om de små nationernas rättigheter. Kommunfullmäktige fann det alltså naturligt att Jönköpings kommun på ett lämpligt sätt hugfäste minnet av Olof Palme, enligt en motion i kommunfullmäktige 1987-02-26. Utgångspunkten för en namnsättning för att stadfästa minnet av Olof Palme var att platsen var så centralt belägen som möjligt eller att platsen på något sätt anknöt till Olof Palme eller de idéer som han representerade.
 
Olof Palme var född i Stockholm. Föräldrar var försäkringsdirektör Gunnar Palme och Elisabeth Sophie von Knieriem.
Efter studentexamen vid Sigtunastiftelsens humanistiska läroverk utbildade sig Palme i Ohio, USA 1947-48, där han tog Bachelor of Arts-examen vid Kenyon College. Olof  studerade juridik och blev jur.kand. 1951 vid Stockholms högskola. Under studietiden blev han medlem i den socialdemokratiska studentklubben.
 
Den politiska banan började 1953 då han blev erbjuden ett arbete som statsminister Tage Erlanders assistent. Han var riksdagsledamot från 1958. 1963 inträdde Palme i regeringen som konsultativt statsråd och två år senare blev han statsråd och chef för kommunikationsdepartementet. Därefter blev han utbildningsminister och 1969 efterträdde han Tage Erlander som socialdemokratisk partiledare och statsminister. Statsministerposten innehade han till 1976 då det socialdemokratiska partiet förlorade makten i valet. Han var den siste statsministern som titulerades excellens (1970).
 
1980 utsågs Olof till FN:s generalsekreterares särskilda sändebud i konflikten mellan Iran-Irak. Två år efter segrade socialdemokraterna i valet och Palme kunde återigen ikläda sig rollen som statsminister.
 
Som politiker förknippas Olof Palme kanske främst med frågor som arbetsrättens reformering, kärnkraften och löntagarfonder. Mest framträdande var dock hans intresse för internationella frågor. Han hade ett omfattande kontaktnät och nära relationer med politiker utanför Sverige. Palme var en kontroversiell politiker, beundrad av många, illa omtyckt av andra. De starka känslorna kring hans person kan ha uppstått då Palme inte var rädd för att uttrycka sig ibland hårt och mycket kritiskt såväl i debatter inom landet som i uttalanden om regimer i andra länder.
 
Olof Palme blev mördad på Sveavägen i Stockholm 1986. Det uppseendeväckande och hemska dådet har inte klarats upp. På mordplatsen i korsningen Sveavägen-Olof Palmes gata finns en minnesplatta där det står "På denna plats mördades Sveriges statsminister Olof Palme den 28 februari1986".
 
Olof Palme ligger begravd på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm.