search
Sök
menu
Meny

Per Hörbergs väg

Bymarken, Jönköping

Efter Pehr Hörberg, 1746-1816, konstnär.

Pehr Hörberg föddes i Virestads socken, Kronobergs län och dog i Falla, Risinge socken, Östergötlands län. Föräldrar var soldaten Åke Rasmusson Hörberg och Bengta Gusadotter Öhman. Pehr var förutom målare, tusenkonstnär och även spelman.
 
Sin utbildning fick han 1760-66 genom handledning av en hantverksmålare i Växjö och följande år genom att vara gesäll under målarämbetet i Göteborg. Han verkade i Jönköpings län under perioder som häradsmålare i Almesåkra och som arrendator på Mejensjö utanför Sävsjö. Han snickrade också bord, slädar, vagnar, träskor och målade bilder ur folklivet. Två av de mest kända bilderna är Dans kring midsommarstången och Julafton i en småländsk bondstuga.
 
1769 gifte han sig med Maria Eriksdotter. 1783 kom han in på konstakademin och fick inflytelserika vänner såsom den store Sergel med vilken han brevväxlade hela livet.
1787 fick Pehr ett hemman på Louis de Geers gods. När Hörberg inte var där så var han på slottet och målade familjen de Geer i stora salongen eller dekorerade deras möbler och väggar. De flesta målningarna gjorde han dock i kyrkor där han målade altartavlor och andra religiösa bilder. Nära 90 kyrkor i Småland och Östergötland har altartavlor av honom. I Svenarums kyrka har han målat Jesus stillar stormen. 1796 blev Hörberg ledamot av konstakademin.
 
Bilden som framträder av Hörberg är att han var en lycklig man med egenskaper som nyfikenhet, praktisk läggning, folkligt burlesk och samtidigt en konstnär som vunnit aktning och respekt. Han hade också ett primitivt drag och lust och förmåga att ta sig fram med enkla och självuppfunna hjälpmedel.