search
Sök
menu
Meny

Thorildsgatan

Bäckalyckan, Jönköping

Efter Thomas Thorild, 1759-1808, författare.
 
Thorild hette Thomas Thorén fram till 1785. Han föddes i Bohuslän och blev föräldralös vid två års ålder. Han var en ovanligt begåvad pojke som tack vare generösa bidrag från en rik välgörare hade möjlighet att studera. Thorild studerade i Göteborg och Lund där han läste både filosofi och juridik, dock utan examen. Han skrev en hel del poesi. Han bytte namn för att det nya namnet passade honom bättre i rollen som radikal upplysningsman och begav sig därefter till Stockholm.
 
I allt han skrev var Thorild en djärv nyskapare. Hans dikter var skrivna på ett versmått som gick både kors och tvärs och retade gallfeber på versbundna poeter som J.H. Kellgren. År 1781 vann han, trots sina kritiker, en poesitävling med sin dikt Passionerna. År 1784 startade Thorild den egna tidningen Den nye granskaren, där han gav uttryck för sina radikala idéer om en fri världspublik, geniernas regering, en oinskränkt tryckfrihet och mot den föråldrade ståndsuppdelningen i riksdagen. Thorild såg sig själv främst som filosof och for 1788 till Storbritannien för att försöka få stöd för sina idéer där. Det fick han inte utan återvände till Sverige två år senare.
 
Efter att ha gett ut verket En critik öfver critiker 1791, där han med brinnande skärpa skrev om kritikers skyldighet, och därefter en bok med uttalade revolutionära idéer, åtalades Thorild 1792. Domen 1793 blev landsförvisning. År 1795 kom Thorild till Greifswald i Tyskland och arbetade där som bibliotekarie fram till sin död 1808.
 
Ett av de mest kända Thorildcitaten lyder: "Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större". Devisen finns återgiven ovanför ingången till aulan i Universitetshuset i Uppsala. En betänklig devis, vem bestämmer vad som är rätt?

I stadsdelen Bäckalyckan har flertalet gator uppenbarligen namnsatts efter kategorien Berömda svenskar, förutom Thomas Thorild t.ex. Selma Lagerlöf och Polhem.