search
Sök
menu
Meny

Bli en konstfadder

Jönköpings kommun har en mängd kommunala konstverk på gator och torg runt om i kommen som vill ha din uppmärksamhet. Bli en konstfadder!

Skultpuren Eva av Curt Thorsjö, Esplanaden Huskvarna.

Konstverk i utomhusmiljö

Just nu pågår en kampanj som inbjuder privatpersoner eller en grupp, till exempel en skolklass eller förening, att bli konstfadder. Kanske har just du ett konstverk i närheten av din bostad eller arbetsplats som väntar på en fadder?

Konst kan väcka nyfikenhet, ställa frågor och bidra till samtal. Men framför allt berika vår vardag. Runt om i kommunen finns många kommunala konstverk som har just den uppgiften, att tillföra något extra i vår utemiljö. Konstverken skiljer sig åt, både vad det gäller material, motiv och placering. Ibland är verket in del av stadens centrala rum medan andra konstverk kan var placerade lite vid sidan av folkvimlet. Gemensamt är att konstverken finns där för oss som bor och vistas i staden.

Vad innebär det att vara en konstfadder?

Uppdraget innebär att hålla koll på ett specifikt konstverk som är placerat utomhus och återkoppla till kultur- och fritidsförvaltningen om konstverket är skadat eller är i behov av att ses över. Det gör du enkel via mejl eller ett telefonsamtal.

Att vara konstfadder kostar inget, det innebär heller inte någon ekonomisk ersättning. Däremot får du eller din grupp specialinbjudningar till kommunens konstevenemang med möjlighet att påverka och bidra till kommunens konst- och kulturliv. Men framför allt får du glädjen av att vara med och värna och utveckla kommunens offentliga konst!

Vem kan bli konstfadder?

Gillar du konst — eller vill lära dig mer om konst — då kan du bli konstfadder! Fadderskapet funkar för enskild medborgare, en konstintresserad grupp, skola, förening eller företag.

Hur blir jag konstfadder?

Du gör din intresseanmälan via webbformuläret som finns i menyn. Förutom dina kontaktuppgifter ska du ange vilket konstverk du önskar var fadder till. De utvalda kontsverken är placerade i Jönköping, Huskvarna, Gränna och Hovslätt. Klicka på önskad bild nedan, så ser du information om titel, konstnär, teknik och var konstverket är placerat.

När du gjort ditt val fyller du i formuläret och anger det konstverk du önskar vara fadder till. Du får gärna fylla i flera alternativ, det underlättar fördelningen då fler har önskat samma konstverk. 

Önskemål om annat konstverk

Har du egna önskemål på konstverk i din närmiljö? Inga problem! Beskriv var konstverket är placerat och gärna titel och konstnär, så kontaktar vi dig. Tänk bara på att konstverket ska tillhöra Jönköpings kommun, vilket brukar framgå av en liten informationsskylt i dess närhet.

Kontakt

Eva-Karin Andén Dahlgren
Administratör
Tfn 036-10 66 93