search
Sök
menu
Meny
Sök

Gestaltningsuppdrag Stadshuset, Huskvarna

Fönsterparti Huskvarna stadshus. På insidan ses Annika Oskarssons och Thomas Nordströms konstnärliga gestaltning: Utblickar och insikter.

Här finns information om Annika Oskarssons och Thomas Nordströms gestaltning ”Utblickar och insikter” till entrén i Huskvarna stadshus. 

Verket omfattar två skulpturer, intarsia i golv och väggtextilen Rymd.

Annika Oskarsson och Thomas Nordström, Bromma, fick uppdraget av kultur- och fritidsnämnden den 4 juni 2016 att genomföra sitt förslag till konstnärlig gestaltning av Huskvarna stadshus. De fick uppdraget med motiveringen: ”Förslaget Utblickar och insikter utgör en konstrast till byggnadens relativt stela form och inbjuder besökaren att ta verket i besittning. De stora flygande objekten fungerar som sittplats och intarsian – fossiler och spår i golvet – ger många detaljer att upptäcka på nära håll. Verket tar sin utgångspunkt i makarna Dalins pedagogiska gärning, men förhåller sig fritt till ämnet och rör sig obehindrat mellan fossil och galaxer med mottot att lärandet är en resa”.

Den konstnärliga gestaltningen invigdes den 20 januari 2018, i samband med invigningen av Huskvarna stadshus.

  – Konstverket handlar om att utforska, resa och upptäcka. Lärandet är en slags resa. Ju mer man lär sig, desto större blir världen och människors förståelse för sambanden inom natur, teknik och samhälle, säger Annika Oskarsson.

Flygare/flygfiskar utgör en metafor för kreativitet, lust att utforska och tänka i nya banor.

Textilt konstverk som ingår i gestaltningen Utblickar och insikter i Huskvarna stadshus. Svart botten med galaxliknande figurer i vitt, rött och guld.

Utblickar och insikter

Den konstärliga gestaltningen omfattar två skulpturer, intarsia i golv samt väggtextilen Rymd i entrén på Huskvarna stadshus. 
Flygarna är stabila träkonstruktioner uppbyggda med en mångfald av olika träslag, såsom ek, björk, ask, valnöt m.fl. De har en taktil, tålig vaxad yta. Vingytorna består av extremt stark segelduk, samma material som används till segel för tävlingsbåtar.

Golvintarsian – fossiler och spår i kalksten ger ofta både geografiska och tidsmässiga tankesprång. 50 stycken bilder utförda i vattenskuren mässingsplåt är försänkta och integrerade i kalkstensgolvet.

Väggtextilen Rymd är framtagen i samarbete med Handarbetets vänner, Stockholm. Den bidrar till att ge en bra ljudmiljö i entrén.  

Konstnärsduon Annika Oskarsson och Thomas Nordström finns sedan tidigare representerade i länet. Längs med motorvägen mellan Jönköping och Vaggeryd finns deras insektsliknande skulpturer ”På väg”.

KONTAKT

Ann Johnsson
Intendent
Kultur- och fritidsförvaltningen
Tfn 036-10 25 47