search
Sök
menu
Meny

Kultur för barn

Barn som gör stora såpbubblor.

Barnkultur är ett prioriterat område och kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för att erbjuda ett rikt kulturutbud för barn i hela kommunen utanför skoltid.

Verksamheten är därför huvudsakligen förlagd till eftermiddagar/kvällar, helger och lov. Undantaget är arrangemang för de minsta barnen och skolbio som arrangeras under dagtid.

Vi bedriver verksamhet både i egen regi, tillsammans med olika samarbetspartners och beviljar bidrag till kulturverksamhet för barn.

Småfolkets söndag 

Småfolkets Söndag är en programserie med kultur för de allra minsta. Repetoaren är indelad i en vår- och en höstsäsong med ca tioföreställningar per termin. Föreningen Folkets Bio visar film på Kulturhuset, Tändsticksområdet, Musik & Teater Vänner i Jönköping har teater-, musik- och dansföreställningar på Kulturhuset Spira medan kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar barnföreställningar på Jönköpings stadsbibliotek. För aktuellt program, se under menyn Småfolkets Söndag.

Lovaktiviteter

Under skolloven finns mycket skoj att göra för lovlediga barn. Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar exempelvis musik, teater, dans och film på bland annat bibliotek och museum runt om i kommunen. Inför loven sammanställer kultur- och fritidsförvaltningen de program och aktiviteter som arrangerande föreningar, organisationer och kommunen står bakom.  Allt presenteras på webben, cirka två veckor före aktuellt lov, se länk nedan.

Familjeteater 

På uppdrag av kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar Musik & Teater Vänner i Jönköping 12-13 produktioner av Familjeteater per år på olika platser i kommunen.

Barnboksveckan - alltid vecka 46

Kom och fira på ditt bibliotek! Under en vecka på hösten arrangeras årligen en barnboksvecka med en mängd aktiviteter och program. Kultur i många former med fokus på berättelsen. Program, plats och tider för Barnboksveckan finns på bibliotekens hemsida, se länk nedan. 

Logotyp JONK!

JONK!

JONK! är ett treårigt projektet med syftet är att presentera spännande teater, dans och cirkus av internationella artister för barn och unga. Målet är att göra konsten mer lättillgänglig och till ett självklart inslag i vardagen.

JONK! startade i augusti 2014 och kommer att pågå till december 2016. Under projektperioden arrangeras föreställningar och workshops av internationella artister, baserade i andra länder. Spelplatsen kan vara både inomhus och ute i det fria, på stadsfester och festivaler. Gästspelen visas ofta där många människor brukar samlas och där scenkonst inte är ett vanligt inslag. JONK! sker i samarbete med ett stort antal aktörer i Jönköpings kommun och län.

JONK! finansieras av Region Jönköpings län och kultur- och fritidsnämnden, Jönköpings kommun. För program och mer information, se länkar nedan.

Hitta utbudet

Kultur- och fritidsfövaltningen arrangerar en mängd program och aktiviteter, i egen regi och tillsammans med organisationer och föreningar. Många av dessa är enstaka program, andra kan vara serier eller permanent verksamhet och återkomma under hela termien.

Arrangemang och aktiviteter hittar du i Destination Jönköpings digitala evenemangskalender, på bibliotekens hemsida, i sociala medier och via annonser och affischer. Håll utkik!