Skyltning
Här finns information om hur kommunen utformar skyltar. Bra skyltning bidrar till tydlighet, enhetlighet, skapar förtroende för, och stärker bilden av kommunen.
Skyltning har en viktig funktion för att informera och vägleda på en plats. Skyltar hjälper besökare att hitta rätt och tydliggör att kommunen har en verksamhet eller ansvar för en lokal eller plats. En skylt kan också ge information om en plats, tillfälliga åtgärder och ha budskap med olika uppmaningar för att påverka beteenden.
När vi tar fram skyltar ska vi följa de riktlinjer som beskrivs i detta avsnitt, för att säkerställa att våra skyltar är enhetliga och för att informationen ska bli så lätt att ta till sig som möjligt – för så många som möjligt.
För medarbetare i kommunen finns det mer information om skyltning, upphandlade leverantörer etc. på Intranätet.
För medarbetare: Läs mer om skyltning på Intranätet Länk till annan webbplats.
Namnhierarki för skyltning
Den verksamhet som är närmast och därmed känns mest bekant för målgruppen (besökaren, medborgaren, invånaren) ska lyftas fram mest.
Vi hanterar namn i en hierarki med fyra nivåer. Jönköpings kommuns logotyp är den högsta nivån och är den enda som alltid måste finnas med på skyltarna. Logotypen kan vid behov kombineras med andra, enligt instruktionerna nedan
Vi skapar inte egna logotyper för exempelvis projekt- eller evenemangsnamn utan dessa hanteras typografiskt. Vi undviker genomgående förkortningar och interna begrepp som kan vara svåra för utomstående att förstå (exempelvis KFF, STK, KF, KS).
Nivå 1: Jönköpings kommun
Obligatorisk nivå. Vi är Jönköpings kommun, det är vårt varumärkesnamn. I många fall är det inte relevant för mottagaren av kommunikationen att veta vilken verksamhet, än mindre förvaltning, som står bakom den – det viktiga är att de förstår att Jönköpings kommun är avsändare. Av den här anledningen placerar vi alltid vår officiella logotyp som tydlig avsändare när vi skyltar.
Nivå 2: Verksamhetsnamn
I de fall då mottagaren har behov av att veta vilken verksamhet som är avsändaren för kommunikationen kan vi lyfta fram namn på verksamhet. Även i dessa fall ska Jönköpings kommun stå med som tydlig huvudavsändare.
Nivå 3: Övriga namn
I vissa fall finns det anledning att lyfta övriga namn. Exempelvis ett projekt, evenemang, erbjudande eller en särskild aktivitet. Dessa namn kan lyftas i en rubrik eller titel men det är viktigt att de inte uppfattas som avsändare för kommunikationen. Denna typ av kommunikation kan ha verksamhetsnamn som avsändare (men det är fortfarande viktigt att Jönköpings kommun lyfts tydligt).
Nivå 4: Organisatoriska eller juridiska namn
I vissa sammanhang behöver vår organisatoriska tillhörighet visas för att förtydliga avsändaren. Exempelvis om mottagaren har behov av kontaktuppgifter. Denna information ska ha en nedtonad placering.
Det är ofta irrelevant att en skylt innehåller nivå 4. Det är till exempel inte relevant att en fasadskylt utanför en skola eller ett äldreboende innehåller ”Utbildningsförvaltningen” eller ”Socialförvaltningen”. Hör av dig till kommunikationsenheten om du är osäker.
Exempel:
Exemplet nedan föreställer en skylt utanför huvudentrén på ett äldreboende. Tre nivåer används medan den fjärde nivån (socialförvaltningen i detta fall) inte är relevant för besökaren.

Tillgänglighet och säkerhet
Placering
Skyltar ska vara logiskt placerade, väl synliga och tillgängliga för att hjälpa och vägleda på ett bra sätt. Det ska vara lätt att komma nära skyltar för den som har en funktionsnedsättning – även med rullstol. Skyltar ska därför inte placeras i planteringar eller så att till exempel fordon eller möbler kan hamna i vägen.
Nedre delen av skyltar ska vara minst 80 cm över mark för att inte riskeras bli täckta av snö. Skyltar får inte placeras i gångstråk eller på så sätt att de kan störa framkomligheten för personer med en funktionsnedsättning.
Taktila skyltar placeras 140 cm över mark för att vara nåbara även för korta personer och de som sitter i rullstol. Skyltar som hänger ner i inomhusmiljö och vid gång- och cykelstråk ska placeras minst 220 cm ovanför golv/markhöjd.

Rekommenderad minsta texthöjd på olika läsavstånd:
- Kort läsavstånd, t.ex. brödtext: 5 mm
- Kort läsavstånd, t.ex. namnskyltar: 15 mm
- 3 m läsavstånd, t.ex. hänvisningsskyltar: 50 mm
- 10 m läsavstånd, t.ex. entréskyltar: 100 mm
- Över 20 m minst [läsavstånd i mm/250]. Exempel vid 50 meter: 50 000 mm/250 = 200 mm.
Räkna och utgå från gemenernas texthöjd, inte versalernas.
Tänk på att för synskadade är det i allmänhet viktigare att komma nära en skylt än att texten är stor. På nära håll kan dessutom stor text vara svårläst. Fasadskyltar ska som regel vara läsbara på minst 100 meters avstånd.
Kontrast och reflektioner
Texter och dess bakgrund ska alltid ha hög kontrast mot varandra. Skillnaden mellan två kulörer ska vara minst 0,4 enheter på Natural Color Systems (NCS) ljushetsskala. Detta gäller både text och eventuella piktogram. För stark kontrast kan däremot bli bländande, därför rekommenderas vit text på mörkgrå botten i första hand.
Belysning
Belysningen av skyltar som behöver synas i mörker ska vara god, omgivningsbelysningen är sällan tillräcklig. Träd och andra växter kan på sikt också skymma omgivningsljus. Därför ska alla skyltar som behöver synas i mörker, till exempel fasadskyltar och orienteringstavlor, vara belysta. Belysningen ska utformas så att den inte ger upphov till reflektioner eller skuggas av läsaren.
Symboler och piktogram
Symboler och piktogram, så kallat bildstöd, underlättar för personer med nedsatt kognitiv förmåga och ska därför användas vid viktiga målpunkter, som exempelvis toaletter, omklädningsrum, hissar och receptioner. Piktogram och symboler placeras till vänster eller ovanför texten. På hänvisnings- lokal- och orienteringsskyltar ska symboler från Svensk Standard (bland annat SS-ISO 7001 Grafiska symboler – publika informationssymboler) användas.

Exempel på symboler som följer Svensk Standard.
När symboler och piktogram ska användas i ett mer dekorativt syfte används vårt ordinarie ikonbibliotek.
Färgmarkeringar
Färgmarkeringar underlättar för personer med nedsatt kognitiv förmåga. Det kan användas för att förtydliga till exempel vilket våningsplan man befinner sig på. Om det krävs flera skyltar inom samma verksamhet, ska samma färgkoder användas genomgående. Det blir tydligare för besökaren.

Taktila skyltar
Viktiga målpunkter som toaletter, omklädningsrum, hissar, reception, konferensrum, och andra lokalnamn i publika miljöer ska ha taktila skyltar. Även orienteringstavlor, hänvisningsskyltar och informationsskyltar i publika miljöer kan göras taktila om det finns ett behov. Ett alternativ är att komplettera med en kort taktil text och QR-kod som kan skannas för att få informationen uppläst.
Taktila skyltar placeras 1,4 m över mark, något lägre om skylten blir större. En taktil skylt ska placeras på väggen bredvid dörren, inte på dörren som riskerar att öppnas på den som läser av skylten.
Taktila skyltar ska alltid ha versala bokstäver och bestå av max 30 tecken. Säkerställ att mellanrummet mellan bokstäverna inte är för litet, så det blir lättare att urskilja formerna. Text skrivs i Open Sans eller likvärdigt neutralt typsnitt, versalt, storlek: 15–40 mm (1,5 mm reliefhöjd).
Punktskrift behöver inte användas, eftersom taktila bokstäver är tillgängligt för samt kan läsas av flera och därmed ersätter behovet av punktskrift.

Utformning och innehåll
Grundläggande krav på text
Textbudskapet på skyltarna är viktigt för att så många som möjligt ska kunna ta till sig informationen och uppfatta avsändaren på rätt sätt. Texten på skylten ska vara lättförståelig och språkligt korrekt. Undvik förkortningar, krångliga ord och interna begrepp. Vi skriver på svenska men kan vid behov behöva komplettera med andra språk.
För ytterligare information och stöd för att formulera budskap som är lätta för målgruppen att förstå, kontakta kommunikationsenheten.
Grundläggande krav på grafisk utformning
Designen av skyltarna är viktig för att så många som möjligt ska kunna ta till sig informationen och uppfatta avsändaren på rätt sätt. Utformningen ska alltid följa generella anvisningar för utformning av skyltar enligt den grafiska profilen. Det är också viktigt att anpassa skyltens storlek och placering till byggnadens arkitektur och fönstersättning. Större fasadskyltar med verksamhetsnamn ska i första hand göras med friliggande bokstäver.
Logotyp: Jönköpings kommuns logotyp ska alltid finnas på eller i anslutning till våra skyltar (ej på beskrivande dörrskyltar eller hänvisningsskyltar). Använd i första hand den liggande logotypen. Minilogotypen (kommunvapnet) används enbart då utrymmet är mycket begränsat. Den svarta logotypen används på vit/ljus bakgrund. Den vita logotypen används på färgad/mörk bakgrund.
Typografi: Typsnittet Open Sans ska användas. Den viktigaste informationen på skylten, nivå 2, skrivs i Open Sans med vikten extrabold i första hand. Nivå 3 och 4 skrivs ut i vikten semibold eller regular (läs mer under rubriken Namnhierarki). Namn och texter skrivs versalgement för bästa läsbarhet. Kursiv text är svårläst ur tillgänglighetssynpunkt och ska inte användas. Taktila skyltar skrivs med versala bokstäver för att formen ska kunna urskiljas (läs mer under rubriken Tillgänglighet och säkerhet).
Kulör: Alla skyltar ska följa rekommenderade kontraster (läs mer under rubriken Tillgänglighet och säkerhet), företrädesvis vit text på mörkgrå botten. Mörkgrå: (NCS S 7502Y), (RAL 7022), (CMYK 0, 0, 0, 95). Alternativt mörkgrå text om det är en skylt med fristående bokstäver och fasaden är ljus.
Skyltstommar som är permanenta utomhus ska företrädesvis vara mörkgrå, RAL 7022. Skyltar på stommar i trä får förekomma i vissa miljöer och ibland behöver skyltstommen anpassas till miljön utifrån Stadsmiljöprogrammet. I vissa fall kan skyltar behöva fästas på befintliga stolpar.
För mer profilerade skyltar, samt tillfälliga skyltar kan andra färger ur den grafiska profilen användas. T.ex. friluftsliv, byggskyltar och vid tillfälliga kampanjer.
Undantag: Endast i undantagsfall kan avsteg från riktlinjerna och kommunens grafiska profil göras för att till exempel anpassa skyltningen till kulturmiljön eller arkitekturen. Andra specialfall kan vara när flera verksamheter huserar i samma lokaler, där Jönköpings kommun inte är ensam aktör. Alla undantag ska arbetas fram i samverkan med kommunikationsenheten och bygglovavdelningen.
Hållbarhet och miljö
Nya skyltar ska ha en teknisk livslängd som är relevant för ändamålet. Det betyder att fasadskyltar ska kunna fungera väl i princip under hela byggnadens användningstid under förutsättning att underhåll sker. Tillfälliga skyltar kan ha en enklare kvalitet för att få en rimlig produktionskostnad. I de ramavtal som kommunen har med skyltproducent kravställs vanligt förekommande skyltar. Om en specialskylt behöver tas fram kan skyltleverantören ge råd om lämplig lösning. Vi ska vara rädda om vår miljö och ekonomi. Tänk igenom hur budskap är hållbara över tid och om det går att utforma skyltar som kan återanvändas när budskapen blir inaktuella.
Typskyltar
Här listar vi vanligt förekommande skyltar. För majoriteten av dessa av har vi InDesign-mallar att utgå ifrån.
Läs mer om våra grafiska resurser och mallar
Byggskylt 240×240 cm
Användningsområde: tillfällig skyltning vid t.ex. bygg- och vägprojekt.
Byggs upp av moduler som normalt är 240×120 cm och anpassas i storlek efter behov. Minst 1,5 mm tjocklek. Printas i fyrfärg (5-årsvinyl) eller folierade. För byggskyltar används i regel vätterblå bakgrundsfärg.

Informationsskylt 100×95 cm
Användningsområde: framför allt vid tillfällig skyltning vid t.ex. bygg- och vägprojekt.
100×95 cm bockad aluminiumplåt, minst 1,5 mm tjocklek. Printas i fyrfärg (5-årsvinyl) eller folierade. För byggskyltar används i regel vätterblå bakgrundsfärg. Vid permanent/långvarig skyltning ska bakgrund lackeras i mörkgrå (NCS S 7502Y, RAL 7022), text/grafik i vit folie.

Mindre informationsskylt
Användningsområde: framför allt vid permanent/långvarig skyltning utomhus.
A3 eller 50×70 cm bockad aluminiumplåt, minst 1,5 mm tjocklek. Med eller utan rundade hörn. Bakgrund lackeras i mörkgrå (NCS S 7502Y, RAL 7022), text/grafik i vit folie.

Orienteringstavla
Användningsområde: utanför t.ex. skolor, idrottsplatser och parker för att besökaren enkel ska kunna navigera sig på området.
T.ex. 120×100 cm med led-belysning. Fristående skyltstomme fäst i nergrävda betongfundament, stolpe 60 mm i diameter, med mörkgrå (NCS S 7502Y, RAL 7022) skyltstomme och bakgrund. Text/grafik i vit folie.

Notställskylt
Användningsområde: permanent/långvarig skyltning utomhus. T.ex. skyltning vid historiska platser eller naturområden.
I första hand 420x350 mm som vinklas i 45-60 grader. 5 mm plexiglas framför. Nederkanten av skylten ska vara ca 80 cm över mark. Stolpe och stomme lackeras i mörkgrå (NCS S 7502Y, RAL 7022).

Tillfällig utomhusskylt
Användningsområde: tillfällig skyltning vid t.ex. kampanjer, evenemang och projekt.
A3, 50×70 cm eller 70×100 cm med fyrfärgstryck. Antingen i 5 mm skummad PVC/Forex eller i material som tål att böjas (t.ex. 5 mm kanalplast). Eftersom tillfälliga skyltar har en kort livslängd kan de till viss del frångå de övergripande skyltriktlinjerna, men ska givetvis följa vår grafiska profil.

Banderoll
Användningsområde: tillfällig skyltning vid t.ex. bygg- och vägprojekt, kampanjer och evenemang.
T.ex. 350×175 cm eller 340×150 cm i PVC-väv (380 gr/m2 mesh eller 450gr/m2 tät). Kantförstärkt med stålöljetter, 50 cm cc runt om.

Lekplatsskylt
Användningsområde: permanent/långvarig skyltning vid t.ex. lekplatser och parker.
Skylt 294×410 mm som monteras i bockat 40mm stålrör som förankras i betongfundament, 374mm breda och 1300mm höga. Lackeras i NCS S 7502Y (RAL 7022). Skyltarna är dubbelsidiga och alla dekaler är unika/olika.

Fasadskyltar
Fristående bokstäver 3D, Profil 5
Lackerad aluminiumprofil 80 mm (NCS S 7502Y, RAL 7022) med front i vit akryl. Invändigt framåtlysande LED-belysning. Storlek anpassas efter skyltinnehåll, önskat läsavstånd och byggnadens utseende.
Fristående bakombelysta bokstäver, Profil 3
Bokstäver i 2 mm lackerad aluminium (NCS S 7502Y, RAL 7022) med 30 mm profildjup. Monteras med distans från fasaden, individuellt med distansstift eller då det inte är möjligt på horisontella aluminiumprofiler, som lackeras i bakgrundens färg. Bokstäverna belyses med LED-belysning på bokstavens bakstycke så den lyser upp fasaden. Storlek anpassas efter skyltinnehåll, önskat läsavstånd och byggnadens utseende.
Fristående plana bokstäver, Profil 00
Bokstäver i lackerad aluminium (NCS S 7502Y, RAL 7022) monteras med distans från fasaden, individuellt med distansstift eller då det inte är möjligt på horisontella aluminiumprofiler, som lackeras i bakgrundens färg. Godstjocklek minst 3 mm aluminiumplåt. Storlek anpassas efter skyltinnehåll, önskat läsavstånd och byggnadens utseende.

Skiss på Profil 5, 3 och 00, bilder från leverantör.
Fasadskylt ljuslåda
Max 100 mm lådprofil i aluminiumplåt. Front med utskurna bokstäver i minst 2 mm aluminiumplåt s.k. dekaperad plåt, lackerad i NCS S 7502Y (RAL 7022). Vit akryl i utfräsningen. Invändig LED-belysning. Storlek anpassas efter skyltinnehåll, önskat läsavstånd och byggnadens utseende.
Fasadskylt plåt
Bockad aluminiumplåt minst 1,5 mm, lackerad i NCS S 7502Y (RAL 7022) med vit folierad text och kommunlogotyp. Storlek anpassas efter skyltinnehåll, önskat läsavstånd och byggnadens utseende. Enkel och mindre skyltning på fasad/vägg, t.ex. entréskylt.
Grafisk utformning av fasadskyltar
Fasadskyltar ska utformas enligt illustrationen nedan, oavsett om det är fristående bokstäver, ljuslåda eller plåt.

Andra skyltar
Kontakta kommunikationsavdelningen om du är i behov av en annan typ av skylt eller om du är har andra frågor som rör skyltning och utformning.
Byggprojekt med entreprenörer
Vid byggprojekt har entreprenörer ofta önskemål om att synas med skyltning eller banderoller på byggarbetsplatsen. Följande gäller för skyltning av byggprojekt:
- Kommunen ska vara huvudavsändare och ha den största skylten eller banderollen med huvudbudskap, väl synligt för allmänheten.
- Kommunens grafiska manual och mallar för byggskyltar ska följas på huvudskylten.
- Huvudentreprenören får ha en skylt med enbart logotyp, inga andra budskap, som är max 50 % av storleken på kommunens huvudskylt.
- Underentreprenörer får ha en skylt med enbart logotyp som är max 25 % av huvudentreprenörens skylt.
- Entreprenör får inte skylta på egen hand utan att kommunen skyltar.
- Entreprenörer eller platsansvariga ansvarar för nödvändiga hänvisnings- påbuds- och förbudsskyltar utanför och invändigt på arbetsområdet för att skapa en säker arbetsmiljö och vägleda leveranser.

Bilden illustrerar principen kring skyltning vid byggprojekt.
Senast granskad/publicerad: