Information och tips om fjärr- och distansundervisning
Nedan har vi samlat frågor, svar och tips kring distansundervisning.
På www.jonkoping.se används kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt och för att vi ska kunna förbättra och utveckla den efter dina behov. Läs mer om kakor på www.jonkoping.se
Nedan har vi samlat frågor, svar och tips kring distansundervisning.
Det kan ibland vara svårt att hålla fokus eller att hitta en bra balans när du studerar hemma. Nedan finns några tips som kan underlätta för dig när du pluggar hemma.
Granskad: 2021-08-26
Distansundervisning innebär att du förväntas delta i undervisningen från hemmet i stället för att vara i skolan. Du träffar läraren via program som Teams och Vklass.
Distansundervisning är ett nytt undervisningssätt som kräver att du arbetar med program och annan teknik som du kanske inte har arbetat i tidigare. Skolan kommer att stötta dig i det här arbetet och det kommer löpande information från din lärare eller annan lärare på skolan.
Kontakta gärna undervisande lärare, mentor eller specialpedagog om du frågor eller funderingar på hur undervisningen på distans ska fungera bättre. Kontaktuppgifter till lärare hittar du i Vklass.
Granskad: 2021-08-26
I Jönköpings kommuns skolor har vi digitala lösningar som har stöd för distansundervisning. Våra lärare och elever har redan idag tillgång till pedagogiska verktyg och material.
Granskad: 2021-08-26
Du behöver ha dator/surfplatta och undervisningsmaterial hemma. Behöver du hämta material i skolan ska du kontakta din lärare/mentor och komma överens om när du kan hämta det du behöver.
Kontakta din lärare/mentor om du inte har tillgång till nätverk (wifi) hemma. Du får då hjälp med detta.
Du kommer få uppgifter att genomföra under dagen av dina lärare. Dessa uppgifter får du via Teams eller Vklass.
Behöver du stöd i undervisningen kontaktar du din lärare.
Granskad: 2021-08-26
Ja, distansundervisningen följer ditt schema, det betyder att varje lektion som finns på ditt schema kommer att ske via datorn istället för på skolan. Logga in på Vklass när skoldagen börjar för att registrera närvaro.
Mindre skillnader kan förekomma mellan olika skolor. Vid frågor kontaktar du din lärare eller mentor. Kontaktuppgifter hittar du i Vklass.
Granskad: 2021-08-26
Du måste vara aktiv i Vklass under distansundervisningen. Vklass är den plattform som skolan i huvudsak kommer använda för att dela lektionsmaterial och information med dig. Du loggar in på Vklass när skoldagen börjar.
Det kan också vara så att läraren kommer använda andra digitala hjälpmedel för undervisningen, du får i så fall information i Vklass om detta.
Skolan kommer kanske att använda andra program och teknik för att du ska få en så bra undervisning som möjligt hemifrån, till exempel via Teams. På jonkoping.se finns manualer och filmade instruktioner om hur du kan arbeta i Teams. Om det är något som inte fungerar eller vid frågor, ta kontakt med lärare. De hjälper dig!
Manualer och filmade instruktioner för hur du kan jobba med Teams
Granskad: 2021-08-26
Inom utbildningsförvaltningen använder vi oss av åtkomstplattformen Skolon. Syftet är att bland annat skapa enkel åtkomst till digitala läromedel.
pdf: Elever och Skolon Pdf, 48.3 kB. (Pdf, 48.3 kB)
Granskad: 2021-08-26
På jonkoping.se kan du hitta olika hjälpmedel för digital undervisning och inloggning till Vklass och andra plattformar.
Om programvaror eller appar i dator/surfplatta inte fungerar och du på grund av detta inte kan delta i undervisningen, kontakta lärare.
Kontakta din lärare/mentor om du inte har tillgång till nätverk (wifi) hemma.
Hjälpmedel för digital undervisning och inloggning till Vklass och andra plattformar
Granskad: 2021-08-26
pdf: Vårdnadshavares tillgång till läxor och uppgifter Pdf, 94.2 kB. (Pdf, 94.2 kB)
Granskad: 2021-08-26
Kontakta din lärare/mentor om du inte har tillgång till nätverk (wifi) hemma.
Granskad: 2021-08-26
Kontaktuppgifter till lärare finns i Vklass.
Se till att dina kontaktuppgifter är uppdaterade i Vklass, så din lärar enkelt kan kontakta dig om det behövs.
Granskad: 2021-08-26
Du kontaktar studie- och yrkesvägledaren via telefon, mejl eller Vklass.
Granskad: 2021-08-26
Du är alltid välkommen att kontakta elevhälsan via telefon, mejl eller Vklass. Vi har stor förståelse för att det kan kännas tufft att studera hemifrån och kanske känner du oro eller ensamhet.
Elevhälsan har tillgång till olika resurspersoner, som specialpedagoger, skolsköterskor, skolläkare, kuratorer och psykologer.
Granskad: 2021-08-26
Skolan har samma ansvar som alltid för att du ska ha en trygg skolsituation, oavsett om undervisningen sker på plats eller på distans.
Blir du utsatt för kränkningar av något slag ska du genast ta kontakt med personal på skolan som du har förtroende för, till exempel din mentor, skolsköterska, kurator eller specialpedagog.
Granskad: 2021-08-26
Kontakta din mentor, kurator eller din skolsköterska på din skola om du känner att du inte mår bra av att studera hemifrån.
Elever som blir särskilt lidande av distansundervisning har rätt till undervisning i skolans lokaler. Det gäller elever med social oro eller trångboddhet i hemmet, elever med behov av nära kontakt med sin lärare, eller elever som har svårt att hitta struktur och rutiner för sina studier.
Självklart kan du även kontakta din mentor, kurator eller din skolsköterska om du av någon annan annan anledning mår dåligt och/eller har behov av närundervisning.
Granskad: 2021-08-26
Vi har stor förståelse för att det kan kännas tufft att studera hemifrån och kanske känner du oro eller ensamhet. På kommunens hemsida hittar du som känner oro med anledning av corona svar på vanliga frågor om vart du kan vända dig för att få stöd.
Du kan alltid vända dig till elevhälsan som du når via telefon, mejl eller Vklass.
Information till barn & unga eller vuxna som känner oro med anledning av corona
Granskad: 2021-08-26