search
Sök
menu
Meny

Presskonferens: Begränsad smittspridning i kommunens verksamheter

På onsdagens presskonferens om coronaviruset lyftes situationen i skolorna, kommunens informationsprojekt i prioriterade områden och de senaste händelserna inom vård- och omsorg.

Under april månad har Jönköpings kommun haft ett projekt i prioriterade områden där målsättningen var att nå ut med Folkhälsomyndighetens information till personer som inte har svenska som förstaspråk. På pressträffen medverkade kommunikatören Elisabeth Malmström för att berätta om projektet som pågått på Råslätt, Öxnehaga, Österängen och Huskvarna Söder.

­– Vi har varit på plats med flerspråkig personal som lånats in från olika verksamheter i kommunen. De har gått igenom en utbildning och sedan mött invånarna på deras hemspråk. Vi har haft personal som pratat arabiska, tigrinja, persiska, dari, somaliska och flera andra språk.

– Vi har varit på plats tre dagar i varje område och har nått nära 600 personer. Under denna tid såg vi också att besöken från arabiskspråkiga ökade på vår hemsida, förklarade Elisabeth Malmström.

Distansundervisning

Utbildningsdirektör Göran Isberg informerade om att Rosenlundsskolans högstadium tillfälligt har ställt om till distansundervisning för eleverna i årskurs 7. Detta beror sjukdom och vab bland personalen, och inte på grund av oro för smittspridning. Så på grund av personalbrist sker undervisning på distans under vecka 19.

­– Sedan tidigare fortsätter undervisningen att ske på distans varannan dag på Junedalsskolan för eleverna i årskurs 7 och 8 för att klara rekommendationer om att hålla avstånd. På gymnasiet är nu merparten av eleverna inne på sin sjunde vecka med distansundervisning efter att regeringens generella beslut om distansundervisning på gymnasieskolor, berättade Göran Isberg.

Socialdirektören Stefan Österström berättade sedan pandemin startade i februari har nu 89 personer bekräftats vara smittade av covid-19 inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Detta är att jämföra med 61 personer för en vecka sedan.

– Vi är inne i ett lite mer intensivt läge. Det är ett antal personer som insjuknat men sett utifrån sammanhanget är det en fortsatt begränsad smittspridning i våra verksamheter, sa Stefan Österström och syftade på att kommunen dagligen ger vård och omsorg till cirka 3 500 personer och att läget är ett annat än i Stockholmsområdet.

Han nämnde också att kommunen jämfört statistik över antalet avlidna inom socialförvaltningens verksamheter från mars och april 2018, 2019 och 2020.

– Då kan vi se att vi faktiskt har färre avlidna dessa månader i år än de andra åren.

”Håll i och håll ut”

Stadsdirektören Johan Fritz avslutade presskonferensen med att tacka för de insatser som görs bland personalen, för samarbetet med politiker och framförallt för att invånarna i Jönköping följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Inte minst alla tålmodiga inom riskgruppen 70 år och äldre som håller avstånd och är noga med att tvätta händerna. Det gäller att vi alla fortsätter hålla i och hålla ut. Fortsätt följ rekommendationerna och håll avstånd till varandra.

Du kan se presskonferensen i sin helhet i videospelaren nedan.

Publicerad: 2020-05-06 16.28