search
Sök
menu
Meny

Presskonferens om coronaviruset – kommunen satsar på ny informationsinsats

Inspektioner av lokala restauranger, nya smittofall i vård- och omsorgen och ett nytt informationsprojekt i prioriterade områden. Det var några av ämnena på onsdagens presskonferens om kommunens arbete kring coronaviruset och covid-19.

Sedan tidigare har Jönköpings kommun skickat ut vykort till 14 000 invånare med information om hur äldre i riskgruppen över 70 år kan få hjälp.

Nu har kommunen inlett ett nytt projekt med att nå ut med information på andra språk i prioriterade områden. Primärt är insatsen riktad till invånare på Råslätt, Öxnehaga, Österängen och Huskvarna söder.

– Informationsinsatsen handlar om att vi vill möta invånarna och nå ut till så många som möjligt om hur man kan skydda sig i dessa tider, förklarade stadsdirektören Johan Fritz på presskonferensen.

Kontroller av restauranger

Internt har kommunen upprättat en stödlinje med anledning av det nya coronaviruset. Sedan en vecka tillbaka kan medarbetare och chefer vända sig till stödlinjen om de känner oro kring corona.

Johanna Hänninen, enhetschef för Livsmedelsenheten, fanns med på presskonferensen och berättade om påskhelgens inspektioner på restauranger, pubar och kaféer i Jönköping. Detta för att kontrollera att Folkhälsomyndighetens regler om trängsel och hygien följs.

– Tillsammans med regionens smittskyddsverksamhet kom vi överens om att göra oanmälda kontroller dagtid på uteserveringar och nattetid på uteställen.

– De allra flesta skötte sig väldigt bra. Det fanns några få som inte tagit till sig reglerna helt och hållet. Där hade vi en dialog och vi kommer att följa upp att reglerna följs, förklarade Johanna Hänninen.

”Ingen dramatisk ökning”

Inom socialförvaltningen har smittofallen ökat den senaste veckan med sju personer. Men man ser ännu inte den ökning som prognoserna visade inför påsk, att allt fler skulle insjukna efter helgen. Sedan pandemin tog fart i Jönköpings kommun för ungefär sex veckor sedan har nu 29 personer i socialförvaltningens olika verksamheter bekräftats vara smittade av covid-19.

– Vi hanterar händelseutvecklingen och vi har ännu inte sett någon dramatisk ökning av fall inom vård- och omsorgen. Vi har stor respekt för att fler kan komma insjukna och att vi kan få ett scenario som liknar det i Stockholm, men än så länge ser vi inte riktigt det, berättade socialdirektören Stefan Österström.

Se hela presskonferensen, som är teckentolkad, här.länk till annan webbplats

Fråga oss om corona!

Kommunen är på plats på Råslätt, Öxnehaga, Österängen och Huskvarna söder för att svara på frågor kring det nya coronaviruset, på andra språk än svenska.

Råslätt: Tisdagar, 14/4, 21/4, 28/4 mellan klockan 13 och 17.
Öxnehaga: Onsdagar, 15/4, 22/4, 29/4 mellan 13 och 17.
Österängen: Torsdagar, 16/4, 23/4 och 30/4 mellan 13 och 17.
Huskvarna söder: Måndagar, 20/4, 27/4, 4/5 mellan 13 och 17.

Ask us about corona!

We are in Råslätt, Öxnehaga, Österängen and Huskvarna söder to answer your questions about the corona virus in other languages than Swedish, on the following dates:

Råslätt: Tuesdays April 14, 21, 28 at 13-17
Öxnehaga: Wednesdays April 15, 22, 29 at 13-17
Österängen: Thursdays April 16, 23, 30 at 13-17
Huskvarna söder: Mondays April 20, 27 and May 4 at 13-17

Publicerad: 2020-04-15 16.18