search
Sök
menu
Meny
Sök

Så påverkas du av nya rekommendationer

Från och med den 1 november ändras rekommendationer om att testa sig vid symtom på covid-19. Det blir även förändringar som påverkar vuxna och barn som känner sig krassliga.

Syftet med de uppdaterade rekommendationerna är att undvika smittspridning av covid-19 såväl som mot andra luftvägsinfektioner som t.ex. RS-virus och influensa. Samt att skydda personer som riskerar bli allvarligt sjuka.

Detta gäller för dig som är vaccinerad med två vaccindoser eller har haft covid-19 det senaste halvåret:

  • Stanna hemma om du har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion, exempelvis halsont, feber eller hosta ska du stanna hemma även om du vaccinerat sig. Detta gäller även barn i förskoleåldern.
  • Du behöver inte testa dig för covid-19.
  • Du kan gå tillbaka till förskola, skola, arbete eller fritidsaktiviteter när du varit feberfri ett dygn och känner dig frisk – även om du fortfarande känner lindriga symtom, exempelvis är lite snuvig
  • Tvätta händerna ofta och noga för att hålla dig frisk.

Detta gäller dig som inte är vaccinerad eller bara vaccinerad med en dos:

  • Stanna hemma om du har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion, exempelvis halsont, feber eller hosta ska du stanna hemma även om du vaccinerat sig.
  • Testa dig för covid-19 så snart du kan.
  • Om du har testat positivt för covid-19 (bär på sjukdomen) följer du de förhållningsregler som ges. I övriga fall kan du gå tillbaka till skola, arbete eller fritidsaktiviteter när du varit feberfri ett dygn och känner dig frisk – även om du fortfarande känner lindriga symtom, exempelvis är lite snuvig.

Läs mer om vad som gäller från och med den 1 november – Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Publicerad: