search
Sök
menu
Meny

Se presskonferensen om kommunens senaste åtgärder kring covid-19

På onsdagen höll Jönköpings kommun ännu en presskonferens med anledning av arbetet kring coronaviruset och covid-19.
Ett par av nyheterna var att kommunen förändrat sitt sätt att rekrytera samt att de äldre invånarna inom kort kommer få information hemskickad om hur de kan få hjälp med enklare ärenden.

Förra veckan presenterade Jönköpings kommun ett stödpaket till det lokala näringslivet, som bland annat innebär att företag kan få skjuta upp betalningar för hyror, tillstånd och tillsyn till kommunen och dess bolag. På pressträffen framkom att cirka 30 lokala företag och föreningar hittills hört av sig för att få den hjälpen.

Effektivare rekrytering

Samtidigt som kommunen nu behöver växla upp och anställa folk för att hålla igång samhällsviktig verksamhet får andra arbetsgivare varsla och permittera. HR-chefen Marita Schwartz uppmuntrar människor att söka arbete inom kommunens verksamheter. Behovet finns på både kort och lång sikt. Det finns också 1 200 sommarjobb att söka.

­– Vi har effektiviserat rekryteringen, den sker nu via Skype, och vi har skapat en ny bemanningsenhet. Samtidigt jobbar vi på att flytta om resurser inom våra verksamheter, berättade Marita Schwartz.

En annan åtgärd som kommunen vidtagit är att nå ut till fler äldre gällande hjälpen de kan få av kommunen. Inom kort kommer information att skickas till äldre invånare. Hjälpen kan exempelvis handla om enklare ärenden som att hämta mat eller receptfria mediciner.

Totalt sju smittade

I vården och omsorgen är det ett fortsatt utmanande läge och på vissa håll är situationen ansträngd. Men antalet smittade har inte ökat dramatiskt.

– Sedan förra veckan har ytterligare två personer bland våra vård- och omsorgstagare bekräftats vara smittade av covid-19. Totalt är det nu sju personer, meddelade socialdirektören Stefan Österström.

För att se hela presskonferensen, klicka på spelaren nedan.
Presskonferensen är teckenspråkstolkad.

Publicerad: 2020-03-25 15.50