search
Sök
menu
Meny

Vuxenutbildning

illustration i blått, gult och rött föreställande en fot med gympadoja som tar ett kliv mot mitten. Ovanför står texten Få en en fot.

Ta första steget – gå en ny utbildning. Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun erbjuder en mängd olika utbildningar, både enskilda gymnasie­kurser och yrkesutbildningar. Och du kan söka under hela året.

Vill du börja studera? Gå en ny utbildning? Ta ny karriärväg? Inom den kommunala vuxenutbildningen kan du läsa enskilda gymnasiekurser eller en hel yrkesutbildning. Du kan även läsa svenska för invandrare (sfi), grundläggande vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna (lärvux).

Vi förlänger ansökningstiden till och med den 27 juni 2021 på följande utbildningar:

  • Yrkesförare godstransporter och persontransporter, buss
  • Väktarutbildningen

Kursstart: 16 augusti

Vem kan söka?

Du kan söka vuxenutbildning från 2:a kalenderhalvåret det år du fyller 20 alternativt om du har slutfört ett nationellt program i gymnasieskolan. Om du inte är bokförd i Jönköpings kommun men vill studera här, kontakta din hemkommun.

Ansök till vuxenutbildning

Studiestarter för vuxenutbildning 2021

Mellan den 18 juni – 10 augusti kan du ansöka till kursstarten 20 september

Vägledningscentrum öppet för studie- och yrkesvägledning via besök och telefon

Vägledningscentrum är öppet för besök, måndag–torsdag kl 10–13. Du är också välkommen att ringa under samma tid. Vill du träffa oss digitalt finns möjlighet till videosamtal.

Vi följer folkhälsomyndighetens restriktioner vilket innebär att vi håller avstånd och har endast en person åt gången i lokalen. Undvik att ta med dig barn.

Kontaktuppgifter till Vägledningscentrum

Studiebesök hos utbildningsanordnare inställda

Under den pågående pandemin har vi ställt in möjligheten till studiebesök hos våra utbildningsanordnare tills vidare.

Anpassad undervisning med anledning av corona och covid-19

Under sommaren 2021 hålls våra utbildningar via fjärr- eller distansundervisning. Vuxenutbildningen planerar för en återgång till närundervisning till hösten om det aktuella smittläget tillåter. Återgången kommer att ske gradvis och med vidtagna försiktighetsåtgärder.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Så här söker du en vuxenutbildning

Du söker alla kurser och utbildningar via ansökan under "E-tjänster" här på sidan. Undantaget är om du har skyddade personuppgifter. Då görs ansökan hos Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping.

Ansökan till vuxenutbildning

Klicka på länken till ansökan till vuxenutbildning, logga in med ditt personnummer och Mobilt BankID, välj ansökan vux, därefter väljer du i listan inom vilket område ni ska ansöka.

Exempel: om du vill läsa engelska 5 klickar du på studieförberedande gymnasiala kurser, välj därefter svenska och övriga språk sen engelska 5.

Sökande från Mullsjö kommun

Detta gäller för dig som ansöker från Mullsjö kommun:

  • När du kontaktat oss mejlar vi dig en blankett, om du inte har möjlighet att ladda ner ansökan från Mullsjö kommuns hemsida.
  • Du fyller sen i blanketten. Skicka/mejla därefter blankett med ev kopia på tidigare betyg till någon av oss studie- och yrkesvägledare på Vuxenutbildningen i Jönköping.
  • När vi har kontrollerat din ansökan skriver vi under och du får en scannad kopia via mejl. Du skickar därefter kopian till Mullsjö kommun för bedömning/vidare hantering.

Inloggning för personal

Personal på arbetsplatsen loggar in via intranätet, se boxen Mina system och tjänster, länken Tieto Education.

Du som inte har intranätet som startsida i din webbläsare, har istället en ikon på skrivbordet i datorn som går direkt till intranätet.

Inloggning för personal utanför kommunens datanät (t.ex. hemifrån) och extern personal (utbildningsanordnare)länk till annan webbplats

Betygskomplettering till högskolestudier

Du som har läst på Kommunal Vuxenutbildning innan 2016 bär själv ansvar för att antingen ladda upp dina betyg på www.antagninge.se. Om det inte fungerar att ladda upp kan du skicka in betyg för att komplettera din ansökan för högskolestudier. Betyg utfärdade efter 2016 skickas automatiskt. Du som ska söka Yrkeshögskola bär däremot själv ansvar för att komplettera med dina betyg till sökt utbildning. De flesta YH har inte tillgång till den nationella betygsdatabasen

Betygen ska skickas till:
Antagningsservice
R 312
106 53 STOCKHOLM

Bedömning av utländsk utbildning

Har du en utländsk utbildning och undrar vad den motsvarar i det svenska utbildningssystemet? Då ska du kontakta Universitets- och högskolerådet (UHR). För att högskoleverket ska kunna bedöma din utländska utbildning krävs en examen från slutförd utbildning. Läs mer om detta på UHR:s hemsida:

Bedömnings av utländsk utbildninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

CSN-berättigade studier

Studier på grundläggande nivå och på gymnasienivå är CSN-berättigade. Det innebär att du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden. Mer info finns på webben och en film visar hur det fungerar att söka för studier i Sverige.

CSN:s webbplatslänk till annan webbplats

Studiestartsstöd – för dig som är arbetslös (CSN)länk till annan webbplats

Studiemedel för studier i Sverige (CSN) - filmlänk till annan webbplats


Vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare

Ett vägledningssamtal kan ge dig insikt och förståelse kring dina intressen, färdigheter, kunskaper och möjligheter. Du kan t.ex. få hjälp med vägledning inför studie- och yrkesval, information om hur du uppnår gymnasieexamen/slutbetyg från kommunal vuxenutbildning, eventuell möjlig validering, om studieekonomi, ansöknings- och informationsmaterial till högskola, YH-utbildningar med mera.

Vägledningscentrum på Barnarpsgatan 40 i Jönköping är öppet för besök måndag–torsdag kl 10–13. Du är också välkommen att ringa under samma tid. Vill du träffa oss digitalt finns möjlighet till videosamtal. Ett vägledningssamtal tar ca 45-60 minuter.

Information om Vägledningscentrum och kontakt med studie- och yrkesvägledare

Yrkesguiden - Arbetsförmedlingens digitala tjänst

Yrkesguiden är en digital tjänst som hjälper till med smarta yrkesval och att hitta vägar till en ny karriär. Tjänsten passar dig som är i behov av karriärvägledning, från arbetssökande till dig som funderar på nästa steg i din karriärutveckling. Yrkesguiden bidrar till medvetna karriärval, utifrån dina egna intressen och förutsättningar, såväl som utifrån arbetsmarknadens efterfrågan och erbjudanden.

Yrkesguiden beskriver omkring 350 yrken och 20 yrkesområden med information om framtidsutsikter, löneläge och utbildningsvägar. Dessutom har tjänsten automatisk översättning och stöder cirka 100 olika språk.

Yrkesguiden levereras i samarbete med Arbetsförmedlingen.

Yrkesguiden - en hjälp i yrkesval och vägledning till en ny karriärlänk till annan webbplats

Kontakt

Vägledningscentrum
Vuxenutbildningsenheten
551 89 Jönköping

Telefon 036-10 50 00

Telefontid:
Måndag–torsdag
kl. 10.00–13.00 och 14.00–16.00

Besökstid:
Måndag–torsdag
kl. 10.00–13.00

vagledningscentrum@jonkoping.se