search
Sök
menu
Meny

Yrkeshögskolan Jönköping

En tjej som pekar på en skärm. I förgrunden ser vi två ryggtavlor.

Yrkeshögskolan (Yh) ger en möjlighet att tillgodose ditt och arbetslivets behov av kompetens. Yrkeshögskolan vänder sig till yrkesverksamma, studierna kombineras med arbete i nära samverkan med arbetslivet.

Vill du utvecklas i ditt jobb? Eller starta en helt ny karriär? Då är en yrkeshögskoleutbildning rätt val! Yrkeshögskolan bygger på samarbete med arbetsgivare och utbildningarna är framtagna för att matcha kompetensbehoven i arbetslivet. Därför finns också företrädare för arbetslivet med i ledningsgrupp för respektive yh-utbildning. Det innebär att du får skräddarsydd kompetens för din nya yrkesroll och att det är lätt att få jobb.

Åtta beviljade utbildningar till hösten 2021

Yrkeshögskolan (Yh) i Jönköping har beviljats åtta utbildningar samt ett samarbete med Campus Värnamo till hösten 2021. Det är mycket glädjande besked från Myndigheten för yrkeshögskolan. Det visar att skolan är en viktig aktör i det regionala näringslivet, främst inom industrin.

De åtta utbildningarna är:

 • Produktionsutveckling
 • CNC-tekniker – Blått certifikat automation
 • Hållbar produktion - Plast och Polymeringenjör
 • Svetsansvarig IWS och Svetsinspektör IWI-S
 • Automations- och robotingenjör
 • Process och automationsingenjör
 • Elprojektör
 • Elektroniktekniker

Trafiklärare, 300 Yhp fortsätter med Jönköpings kommun som huvudman i fem år framöver.

Tekniska Högskolan, Jönköping University är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan Jönköping (Jönköpings kommun).

Aktuella yrkesutbildningar 2021

Aktuella yrkesutbildningar 2021:

 • Trafiklärare
 • Produktionsutveckling
 • CNC-tekniker - Blått certifikat automation
 • Hållbar produktion - Plast och Polymeringsingenjör
 • Svetsansvarig IWS och Svetsinspektör IWI-S
 • Automations- och robotingenjör
 • Process- och automationsingenjör
 • Elprojektör
 • Elektroingenjör

Utbildningarna är framtagna av arbetslivet efter deras kompetensbehov, de genomförs och utvecklas i nära samarbete med näringsliv och organisationer. För mer informtion om respektive utbildning, se menyn.

Utbildningarna genomförs av Yrkeshögskolan Jönköping (Jönköpings kommun). En del av din utbildningstid är förlagd på en arbetsplats/hos ett företag.

Tekniska Högskolan i Jönköping är ansvarig utbildningsanordnare till de flesta utbildningarna.

Inför skolstart

Välkommen till Yrkeshögskolan!
Vi har skolstarter två gånger per år, issa utbildningar startar upp på hösten och andra på våren. När utbildningens ledningsgrupp beslutat om att anta dig till utbildningen skickas det ut ett antagningsbesked. För att säkra din plats i utbildningen behöver du tacka JA till platsen.

Upprop och studiestart
Veckan innan skolan startar behöver du skapa ett användarkonto hos JU (Jönköping University) samt registrera dig till terminens kurser i Ladok. Inför registreringen kommer du att få ett e-postmeddelande med instruktioner. (Gäller utbildningar med JU som huvudman)

Uppropet sker den första skoldagen. Information om datum och tider för den första skolveckan kommer att skickas ut till dig i god tid innan start.

Ska du söka CSN?
Vi rekommenderar dig som söker CSN att ansöka för båda terminerna på en gång. Det underlättar då du inte har kunnat lämna en uppgift eller tenta i tid till terminsskiftet i januari.

Reservplats
Har du fått besked om att ansökan stängt eller att du står på reservplats? När vi fått besked från de som tackar Ja till sin plats i första antagningen finns det möjlighet att erbjuda reservplatser.

Vi uppmanar dig därför att kontakta respektive utbildningsledare efter den 10 augusti för att få besked om lediga platser. Samma sak gäller dig som bara vill läsa någon enstaka kurs för att exempelvis få behörighet inför olika branschcertifikat.

Covid-19

Yrkeshögskolan Jönköping följer och förhåller sig till Folkhälsomyndigheten, Jönköpings kommun och Jönköping Universitys riktlinjer och rekommendationer.

 • Tills vidare sker all undervisning på distans.
 • Endast kritiska praktiska examinerande moment genomförs i mindre grupper på skolan.
 • Detta gäller tills vi får nya riktlinjer att förhålla oss till.

Att studera på Yrkeshögskolan Jönköping

Eget ansvar
Studierna bygger på eget ansvar med föreläsningar och handledning men även eget arbete. De flesta utbildningarna har två eller tre föreläsningsdagar per vecka, resterande tid är självstudier. För att följa studietakten i förväntas du studera dessa dagar om utbildningen går på helfart.

LIA - Lärande i arbetet (praktik)
Alla våra utbildningar har LIA (praktik) som görs ute på företag, där omsätts teori till praktik. Det går bra att göra LIA på det företag man arbetar på men det ska vara tid dedikerad för just Lärande i arbete (möjlighet att testa, göra fel, göra om och så vidare). Du behöver även en ha handledare på företaget.

Studera som vuxen
Vuxenstudier kan vara en stor omställning, speciellt om det kombineras med arbete. Vår erfarenhet är att det tar ett tag att komma in i studierna men med tid och engagemang klarar de studerande detta mycket väl. Extra stöd finns för den som så önskar. Vi fokuserar på individens egen förmåga att ta ansvar och klara av uppgifter - struktur och stöd hjälper vi gärna till med.

Skolan har en strikt policy om ömsesidig respekt för varandra. Det skall vara tillåtande och roligt att studera.

Bra att veta
 • Det finns parkering i anslutning till skolområdet.Färskmalet kaffe finns för självkostnadspris men det går också bra att ta med eget kaffe.
 • Det finns kylskåp och mikrovågsugnar på skolan.
 • Frysta matlådor (lunch) till självkostnadspris finns att köpa på skolan (Swish).

Vill du veta mer eller besöka oss är du välkommmen att höra av dig!

Kontakt

Yrkeshögskolan Jönköping
Vasavägen 6
554 54 Jönköping

Elisabeth Berglund
Utbildningsledare:
CNC-tekniker – Blått certifikat automation
Svetsansvarig IWS och Svetsinspektör IWI-S

Tomas Ankarcrona
Utbildningsledare:
Värdeskapande Logistik, VA-projektör

Therese Wikström
Utbildningsledare:
Hållbar produktion – Plast och Polymeringsingenjör

Samuel Högberg
Utbildningsledare:
Automations- och robotingenjör,
Process- och automationsingenjör

Kim Hoffman
Utbildningsledare:
Trafiklärarutbildningen

Andreas Brandt
Administratör:
Produktionsutveckling

Anders Rickman
Verksamhetschef