Öppnar för hållbar handling – tre dagliga verksamheter i en

etikett

Publicerad:

sdf

Ska du på secondhandrunda? Behöver du porslin till vårens middagar, en bok att läsa i hängmattan eller en kruka till balkongen? Letar du hållbara presenter? Kommunens dagliga verksamhet Återvunnet Butik och Second hand har öppnat i nya lokaler på Ekhagen.

På hyllorna på Återvunnet Butik och Second hand trängs alla möjliga prylar. Tunna pressglas, blankpolerade bestick, färgglada leksaker och spännande pocketdeckare. Egenproducerade bivaxdukar, vävda kuddfodral och från smörknivar till möbler i trä . Återvunnet och nyproducerat - brukat och återbrukat. Hållbart ända ner till kassadisken som är tillverkad av återanvänt material som annars kunnat hamna på sortergården.

– I butiken finns allt vi gör i våra verksamheter samlat, ett sätt att visa och förmedla vad vi kan göra och samtidigt bidra till en hållbar framtid. Vi är en så kallad miljönär-certifierad verksamhet, berättar arbetsinstruktör Anna Thorén.

Tre dagliga verksamheter på en plats

Butiken som tidigare fanns på Kålgården har numera adressen Kungsängsvägen 5. De nyrenoverade lokalerna på Ekhagen delas med Kulturverkstaden och ”Återvinner och Service” som också är dagliga verksamheter inom Jönköpings kommun. Ca 45 personer sysselsätter sig i huset idag men ytterligare någon verksamhet flyttar in framöver.

– På Kulturverkstaden jobbar vi med återbruk av olika slag, exempelvis väver vi mattor och gör grytlappar av gamla jeans, gör bivaxdukar av gamla lakan från second hand och skapar nya produkter som tändchips av tidningspapper och stearin. Vi jobbar även med att ta fram enkla bildstöd, fotograferar och producerar fotoalmanackor, berättar stödpedagog Ulrika Ahlgren.

– Och vi hämtar vitvaror från både privatpersoner och företag, som vi sedan återanvänder och återvinner material från. Vi har en utegrupp som utför en del service utomhus, som att ta hand om grönytor eller köra bud inom kommunens verksamheter, säger arbetsinstruktör Fredrik Haraldsson, på ”Återvinner och Service”.

Anna bakom disken i butiken

Anna bakom disken som är tillverkad av återvunnet material.

Öppet för alla

Intervjun sker en tisdag och avslutas strax innan butiken ska öppna. Allt är extra iordningställt och fixat och deltagarna (som de som arbetar inom daglig verksamhet kallas) är förberedda och förväntansfulla.

– Det viktigaste med våra verksamheter är ju att vi inbringar jobb, som deltagarna trivs och känner sig trygga med, samt känsla av att ha en meningsfull sysselsättning och att vi är en del av en cirkulär hållbarhet som påverkar hela kommunen, säger Anna och låser upp för besökare.

Återvunnet Butik och Second hand har öppet för shopping på tisdagar klockan 10-15 och onsdagar 12-17. Under öppettiderna tar de även emot prylar. För inlämningar övriga vardagar går det bra att ringa och boka en tid.

– Vi tar emot de flesta prylar, porslin, pocketböcker, mindre möbler vinyl, tavlor, leksaker och lampor. Vi tar gärna emot dagstidningar som vi använder som inslagspapper och papperskassar att packa kundernas varor i, allt för ett hållbart samhälle. Vi har inte möjlighet att ta emot stora möbler, kläder och textilier, avslutar Anna.

Återvunnet Butik och Second hand

Öppettider i butiken:
tisdagar kl. 10-15 och onsdagar kl. 12-17.
Inlämning alla vardagar – ring innan!

Telefonnummer:
För vitvaror: 036 – 10 73 18
För återvunnet: 072- 571 17 51

Återvunnet - daglig verksamhet i Jönköpings kommu

En hållbar kommun
Detta reportage är en del av vårt arbete med hållbar konsumtion och produktion som finns med i Program för hållbarhet i Jönköpings kommun. Programmet utgår från Agenda 2030 och de Globala målen.

Hållbar utveckling - agenda 2030