Paddla kanot

Här finns information om de möjligheter som finns att paddla kanot. Att ljudlöst glida fram i vattnet i en kanot är en fantastisk naturupplevelse.

I flikarna nedan hittar du mer information om kanotleder och uthyrningsställen.

Kanot i Tabergsån

Kanotleden i Tabergsån sträcker sig mellan Bårarpsbron i Hovslätt och Munksjön i Jönköping.

Vattennivåerna kan variera mycket och det är tidvis strömt – en strapatsrik tur, vilket gör paddlingen extra rolig.

Du passerar platser som inte många Jönköpingsbor har upplevt. Det går att paddla båda vägarna men vill man paddla hela sträckan rekommenderar vi att börja i Bårarp då det är ström ju längre upp i leden man kommer. Paddlar du från Munksjön kan du hålla utkik efter en boj som visar ledens ingång upp i Tabergsån.

Extra rolig paddling i Tabergsån

Det finns rejäla stenar på botten och det kan även finnas vissa hinder på vägen i form av död ved. Den döda veden förflyttar sig vilket gör att även eventuella hinder också flyttas.

När vattennivån sjunker, efter exempelvis torrt väder, kan det vara svårare att ta sig fram på leden. Du bör vara beredd på att kliva ur kanoten och göra vissa lyft.

Har du tur kan du få se bäver under kanotturen.

Grillplats

Halvvägs genom leden, vid Tokarp, finns en grillplats. Var uppmärksam på den skylt som finns vid grillplatsen annars är det lätt att missa var du kan gå iland. Platsen är vackert belägen med många unika nyckelbiotoper som vi ska hjälpas åt att vara rädda om. Ved finns på plats. Grenar och ved får inte tas från naturen! Eventuella sopor tar du förstås med dig tillbaka.

Att tänka på

  • Avlastning kan ske vid Bårarpsbron men parkering sker på lämplig plats i villaområdet i närheten.
  • Du bör ha en kanot med rejäl botten som tål stötar.
  • Flytväst är ett måste
  • Du får inte paddla 1/10–30/11 på grund av hänsyn till djurlivet i området.

Jönköpings kanotklubb Länk till annan webbplats.

Karta över kanotleden Tabergsåleden Pdf, 292.7 kB.

Kanot i Bunn-Ören

Här finns information om paddling i Bunn-Ören. Kanalen mellan sjöarna Bunn och Ören är en vacker vattenförbindelse. Det var bland annat här John Bauer fick inspiration till sina konstverk. Gör en kanaltur och du förstår varför.

John Bauer har satt sina tydliga spår i landskapet kring Bunn. Det finns möjligheter att följa med på guidade turer på sjöarna och höra historier om Bauers liv.

Kanotuthyrning, Bauergården Länk till annan webbplats.

Trolska båtturer Länk till annan webbplats.

InfoPoints Jönköpings kommun Länk till annan webbplats.

Svenska kanotförbundet Länk till annan webbplats.

Kanot i Svansjön (Brittebo)

Här finns information om fin sjöpaddling i Svansjön, 30 km väster om Jönköping. Passa på att ta en tur runt Bockön och Lövön. Vid sjön ligger också lägergården Brittebo. Brittebo lägergård är en av de finaste och modernaste lägergårdarna i dessa trakter. Här bedriver Jönköpings kommun ungdomsläger och kolloverksamhet med kanoting som en av många aktiviteter.

Mer information om lägerverksamheten:

Kollo och dagläger på Brittebo

Brittebo lägergård

Kanot i Åsasjöarna

Här finns information om att paddla i Åsasjöarna, härliga insjöar med skogen runt om, sandstränder och gräsmattor. Fyra sjöar/gölar är kopplade till varandra: Gårdssjön, Martinsgölen, Mellansjön och Sörsjön.

Intill sjöns badplats ligger Sörgården som är Jönköpings Orienteringsklubbs anläggning. Här kan du hyra kanot.

Jönköpings Orienteringsklubb Länk till annan webbplats.

Senast granskad/publicerad: