Kommunfakta

Här hittar du kommunfakta om vår mycket expansiva kommun. Vi är en kommun vid södra änden av Vättern och vi har 142 427 invånare.

Residensstad

Jönköping är residensstad och administrativt centrum i regionen. Här finns flera statliga myndigheter: Länsstyrelsen, Jordbruksverket, Skogsstyrelsen och Domstolsverket.

Logistiknav

Jönköping är ett nav för logistiken i södra Sverige. Det är en utpräglad handelsstad och genom Elmia ett centrum för mässor. Jönköping är Sveriges fjärde mest hotelltäta kommun och Sveriges femte mest restaurangtäta kommun.

Antal invånare och befolkningstillväxt

I Jönköpings kommun ökar befolkningen snabbt, med cirka 1 500 invånare per år. Jönköping är en av Sveriges 10 största kommuner.

I Jönköpings kommun, till ytan ca 1 500 km², finns både större och mindre tätorter. Här finns djupa skogar, bördig jordbruksbygd och många sjöar och vattendrag. Här finns goda möjligheter till ett attraktivt boende oavsett om du vill bo centralt eller på landet.

Kommundelar

Jönköpings kommun bildades 1971 och består av flera kommundelar. Dessa är Jönköping, Huskvarna, Gränna, Visingsö, Skärstad, Lekeryd, Tenhult, Barnarp, Norrahammar, Månsarp, Bankeryd och Norra Mo.