Vinnare av EU-priset Access City Award 2021

Vy över centrala Jönköping och Vättern

Här finns information om att Jönköping vann EU-kommissionen pris 2021 till en stad som arbetat särskilt med tillgänglighet för alla invånare, "Access City Award”.

Vi har tagit emot utmärkelsen och fått en prissumma som innefattar 150 000 Euro.

Pokal i guldfärg för vinsten av EU-priset Access City Award

Jönköping vann utifrån sitt arbete med att alla oavsett ålder och funktionsförmåga ska ha jämlik tillgång till staden och för arbetsmetoden som inkluderar civilsamhället i arbetet på alla nivåer.

I motiveringen lyfts att Jönköping visat en vilja och förmåga i att genomföra insatser som garanterar en jämlik tillgång till staden och som bidrar till en bättre livskvalité. En del i arbetet som kan exemplifieras är naturområden som gjorts tillgängliga, till exempel Dumme mosse. Ett annat exempel är fotoprojektet Normstorm, med elever som pratar om samhällets rådande normer och utifrån detta skapar en fotoutställning.

Bakgrunden till detta arbete är att Jönköping som kommun under många år byggt upp ett nära samarbete med civilsamhället och pensionärs- och funktionsrättsorganisationer. Det har gett goda förutsättningar för att skapa ett tillgängligt samhälle för alla.

50 städer tävlade om priset och i finalen stod Jönköping mot Florens i Italien, Gdynia och Poznan i Polen, Komotini i Grekland och Bremerhaven i Tyskland.

Prissumman om 150 000 Euro används för fortsatt utveckling av arbete med tillgänglighet inom olika verksamhetsområden och i staden.

Senast granskad/publicerad:

KONTAKT

Om du har frågor om hur vi jobbar med tillgänglighetsfrågor, hör av dig till:

Kristine Andreassen
Hållbarhetsstrateg
Stadskontoret