Hyr en flytväst!

Två barn som har flytväst leker på en brygga vid vattnet.

Här får du information kring uthyrning av flytvästar. En flytväst är den viktigaste utrustningen du har när du befinner dig på sjön.

Räddningstjänsten hyr ut flytvästar så att alla ska kunna känna sig säkra på och vid vattnet. Flytvästar finns i alla storlekar och viktklasser från 3 kilo till drygt 100 kilo. Vi har även några flytvästar till hund eller katt. Priset är 15 kronor per väst och vecka. Maxhyra är fyra veckor. Då vi är en kontantfri förvaltning så tar vi enbart emot betalning via Swish.

Skolor, föreningar och vid aktiviteter som ingår i simundervisning kan flytvästar förbokas i mån av tillgång och gäller då enbart korttidshyra.

Tyvärr finns ingen möjlighet att förboka flytvästar. Uthyrning sker endas på plats och i mån av tillgängliga storlekar. Oftast har vi västar till alla som behöver.

Våra öppettider och hur du hittar till oss

Hitta till oss: Brandstationen, Glansgatan 7 på Rosenlund i Jönköping. Vi lämnar ut och tar emot flytvästar på vardagar mellan klockan 8-16 under juni-augusti (övriga månader mellan klockan 8-17 på vardagar).

Läs om vattensäkerhet

Flytväst - en självklarhet på och vid vatten

Varje år omkommer ungefär hundra personer i Sverige på grund av drunkning, fler och fler förolyckas vid olyckor med fritidsbåtar. I många fall finns det alkohol med i bilden och flytväst saknas. 8 av 10 som drunknar är män.

Viktigt med rätt storlek

Det är viktigt att viktangivelsen stämmer med den som ska använda västen. Ett bra alternativ till att köpa flytväst är att hyra. Då vet du att du alltid får rätt storlek.

Vilken flytväst ska jag köpa?

Det finns olika typer av flytvästar som passar för olika ändamål. Tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. På Konsumentverkets webbplats kan du läsa mer om vilken flytväst som passar bäst om du vill köpa en. De västar du kan hyra hos Räddningstjänsten är så kallade räddningsvästar, som har krage. Tänk på att välja en väst som anpassad för din vikt.

Hur ska flytvästen sitta?

Den bästa flytvästen är den som du har på dig. Flytvästen är viktanpassad. Det innebär att den fungerar bra om man väger inom intervallet som anges på västen. Ännu viktigare är att flytvästen sitter bra. Med det menas framför allt att den inte sitter för löst på kroppen. Om den sitter för löst kommer den att flyta upp över axlar och huvud om du hamnar i vattnet. I värsta fall kan du till och med glida ur västen. Passformen på västen är viktigare än att det står exakt rätt viktintervall på etiketten. Väger man 75 kg men passar bättre i en väst som det står 50-70 kg på så är det den man ska välja. Flytkraften räcker till gott och väl. Det är viktigt att västen inte är för stor så att den glider upp om man trillar i. Är du liten och smal kan en mindre väst sitta bättre.

Kontrollera att spännen, dragkedjor och remmar är hela. Fäst alla remmar. Grenbandet är särskilt viktigt! Det ska vara ca fem centimeter mellan bandet och grenen.

Testa gärna flytvästen i samband med bad innan den ska användas på riktigt. Den torkar på ett par timmar. Räddningsvästen ska kunna vända bäraren till ett stabilt ryggläge inom tio sekunder och därefter hålla användarens näsa och mun över vattenytan.

Senast granskad/publicerad: