search
Sök
menu
Meny

Borgerlig vigsel

Om ni planerar att gifta er borgerligt så erbjuder vi vigsel på Rosenlunds Herrgård på lördagar mellan klockan 10.00 och 15.00.

Innan ett giftermål genom borgerlig vigsel kan det vara bra att gå igenom en del praktisk information. Du har kanske frågor och funderingar kring vad som behövs bestämmas innan en vigsel, men också om hur vigselceremonin går till och vad som händer efter vigseln. Vi har därför samlat information som du kan ta del av här nedan.

Pride-vigsel 28 augusti 2021

Lördagen den 28 augusti kl. 11-17 öppnar vi upp Rosenlunds herrgård för alla som vill gifta sig med inramning av Pride-festivalen.

Herrgården kommer vara pyntad och vi bjuder på mousserande cider i samband med er vigsel. Vill ni gifta er utomhus så går det också bra!

Vi har vittnen på plats för er som inte har egna vittnen med er och vår fotograf tar bilder om ni vill. 

Vi välkomnar alla kärlekspar som vill gifta sig denna dag men ni måste förboka vigseltid. Och glöm inte att ansöka om hindersprövning i god tid innan!

Inför vigsel

Anmälan om hindersprövning - Ansök om hindersprövning hos Skatteverket i god tid (se länk nedan). Det kan ta mellan tre till sex veckor i handläggningstid. Observera att intyg om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

Om du inte är folkbokförd i Sverige ska du uppsöka Skatteverket för att göra ansökan om hindersprövning. Medtag giltig legitimation.

När ansökan är klar kommer två papper (hindersprövning och vigselintyg) i retur från Skatteverket. Dessa ska skickas in till vigseladministrationen senast 10 dagar innan vigsel.

Adress:
Huskvarna Stadshus
Vigseladministrationen
Box 1002
561 24 Huskvarna.

Anmälan om efternamn - Anmälan om efternamn görs hos Skatteverket.

Bokning av vigsel - Ni kan lämna personuppgifter och önskemål om datum och plats för vigseln i formuläret under rubriken e-tjänster. När vigseln är bokad får ni en bekräftelse per post. Får du ingen bekräftelse på din vigsel inom en vecka kan du ringa till vigseladministrationen.

Vigslarna förrättas i Rosenlunds herrgård på lördagar mellan kl. 10.00–15.00. Om ni har önskemål om annan tid eller plats kan ni kontakta vigseladministrationen. Om ni väljer en annan plats har vigselförrättaren rätt till reseersättning enligt gällande regler. Lägsta beloppet är 50 kr.

Vigselförrättare - Det finns 15 vigselförrättare som tjänstgör veckovis (se lista under dokument).

Vigselceremonin

Ceremonin - Vi reserverar 30 minuter för er vigsel. Hur ceremonin utformas, utöver texten, kan paret och vigselförrättaren komma överens om. Vid vigseln ska paret ha med sig giltig legitimation.

Vittnen - Två myndiga vittnen ska närvara och ha med sig giltig legitimation.

Du bokar din vigsel via webben eller genom att ringa vigseladministrationen.

Efter vigseln

Vigselintyg - Efter vigseln skickar vigseladministrationen vigselintyget till Skatteverket för registrering i folkbokföringen.

Kostnad - För en borgerlig vigsel är kostnaden 625 kr (inklusive moms), vilket faktureras efter vigseln.

Kontakt

Vigseladministrationen
Telefontid för bokning:
Måndag – fredag kl 10.00-12.00

Telefon 036-10 76 26

E-post vigseladministration@jonkoping.se