Äldreomsorgens kostpolicy ska fungera som riktlinje för personal och som stöd till enskilda och anhöriga samt fungera som kravspecifikation för matproduktion. Här under kan du läsa vår kostpolicy i sin helhet.
Måltidsordning
I särskilt boende ska tre huvudmål samt tre eller flera mellanmål serveras. Nattfastan får inte överstiga elva timmar.
Måltidsinnehåll
Frukost:
Mjölk och/eller mjölkprodukt, gröt, flingor eller välling, sylt eller mos, smörgås med pålägg, juice och/eller frukt, ägg, kaffe eller te.
Middag:
Kött, fisk eller likvärdig komponent, potatis/ris/pasta, bröd, margarin, grönsaker (kokta och/eller råa), måltidsdryck, efterrätt.
Kvällsmål:
Kött, fisk eller likvärdig komponent, potatis/ris/pasta, bröd, margarin, grönsaker (kokta och/eller råa), måltidsdryck.
Mellanmål:
Exempelvis: Frukt, kaffe, te, mjölk, välling, bulle, smörgås, skorpa, kaka, glass, yoghurt.Näringsrekommendation
Matgästerna ska erbjudas måltider med energiinnehåll och näringstäthet enligt gällande näringsrekommendationer. Undernäring ska förhindras genom identifiering med hjälp av
MNA (instrument för att upptäcka undernäring). Åtgärder och uppföljningar ska göras i omvårdnadsplaner.
Specialkost
Specialkost ges efter individuell medicinsk bedömning och ordination. Personer som av religiösa, etiska eller kulturella skäl inte kan äta normalkost ska erbjudas annan kost.
Matsedel
Matsedlarna ska vara näringsvärdesberäknade. Utgångspunkten för matsedeln ska vara traditionell husmanskost. Måltiderna ska komplettera varandra när det
gäller smak, färg, konsistens och utseende.
Varmhållning
Maten bör serveras så snart som möjligt och får varmhållas max en timme efter att den lämnat köket.
Service
Vid måltiden ska matgästen vara i centrum och ges möjlighet att uttrycka önskemål och behov angående utbud, måltidsmiljö och övriga rutiner. Kostombud ska finnas inom särskilt boende.
Särskilt boende
Vid bordsservering ska den enskilde själv ta maten ur serveringsfat som ställs på bordet. Tillräcklig tid måste avsättas för att hjälpa den enskilde att äta. Hjälpen ska utföras med respekt för den enskildes integritet och självkänsla.
Matdistribution till ordinärt boende (matkorg)
Speciell uppmärksamhet och tillräckligt med tid måste avsättas för hjälp vid måltiden. Hjälpen ska utföras med respekt för den enskildes integritet och självkänsla.
Restaurang
Vid restaurangbesök ska alla matgäster ges möjlighet att följa med fram till serveringsdisken för att själva kunna göra aktiva val.
Miljö
Det är viktigt att skapa lugn och ro under måltiden. Måltiden inom särskilt boende ska vara ett tillfälle för social samvaro och gemenskap för de som vill. Vacker dukning och väldoftande mat ökar aptiten. Personalen bör också sitta med vid bordet under måltiden.
Etiska aspekter
Ett gott bemötande vid måltidssituationen ska bekräfta och tillgodose matgästens speciella
behov.