E-legitimation och mobilt BankID

Här finns information om e-legitimation och e-id, som du använder för att legitimera dig och göra elektroniska underskrifter.

I det vanliga livet använder du ditt körkort eller ett ID-kort när du ska legitimera dig. På internet använder du i stället din e-legitimation. Den visar att du är just du när du har kontakt med myndigheter, kommunen, organisationer och företag på internet.

En e-legitimation är lika personlig som ett körkort eller ett vanligt ID-kort. Om ni är flera i familjen som använder tjänster behöver ni ha var sin e-legitimation.

Hos vissa banker benämns e-legitimationen för BankID. 

E-legitimation på jonkoping.se

Vi rekommenderar att du använder mobilt bank-ID för att nå förskolans och skolans e-tjänster.

Var kan jag använda min e-legitimation?

Förutom Jönköpings kommun är det många myndigheter, kommuner och organisationer som erbjuder inloggning eller signering med hjälp av e-legitimation. Det betyder att när du har skaffat en e-legitimation kan du använda den i flera olika sammanhang.

Ibland använder du den för att kunna utföra tjänster av olika slag. Du kan till exempel göra en ansökan på Försäkringskassan eller se uppgifter om dig själv, till exempel på Skatteverket. Du använder hela tiden samma e-legitimation.

Flera av våra formulär kan signeras med e-legitimation. Signering av formulär fungerar inte med mobilt bank-id.

Att skaffa e-legitimation

E-legitimation utfärdas av de flesta vanliga banker samt av Telia. Om du har en internetbank så loggar du in på den och laddar ner din e-legitimation där. Det är gratis.

Om du får problem med din e-legitimation så är det din bank som kan hjälpa dig.

Så här använder du mobilt BankID

För dig som inte har en egen dator, utan surfar med smartphone eller surfplatta, kan mobilt bankID användas på två sätt.

Om du vill använda enbart telefon eller surfplatta

  1. Logga in med mobilt bankID enligt anvisningar från din bank.
  2. Öppna sedan en ny session och gå till www.jonkoping.se.
  3. Välj den e-tjänst/programvara som du vill logga in till. Välj mobilt bankID som inloggningssätt och ange ditt personnummer.

Om du vill logga in med telefon/surfplatta och sedan fortsätta via en dator

  1. Gå till www.jonkoping.se, via en dator.
  2. Välj den e-tjänst/programvara som du vill logga in till. Välj mobilt bankID som inloggningssätt och ange ditt personnummer.
  3. Logga in med mobilt bankID på telefonen enligt anvisningar från din bank

Observera att de tjänster som utbildningsförvaltningen erbjuder ännu inte är anpassade för mobiltelefoner eller surfplattor. Leverantörerna arbetar för att öka mobilanpassningen av dessa produkter.

Senast granskad/publicerad: