search
Sök
menu
Meny
Sök

Norrahammar, kommundelsutveckling

Norrahammar ligger längs med Tabergsån knappt en mil sydväst om Jönköping. I denna kommundel, som är ett gammalt brukssamhälle, bor idag cirka 3900 invånare (2018).

Norrahammar är ett långt och kuperat område som har välfungerande kollektivtrafik med buss och tåg samt cykelvägar. Här finns förskola, skola, äldreboende och dagligvaruhandel. Arbetstillfällen finns inom bl.a. tillverkning, utvinning, skola, vård och handel. I Norrahammar finns det flera föreningar inom bland annat ishockey, fotboll och tennis.

Tillsammans med Hovslätt, Månsarp och Taberg ingår Norrahammar i det som kallas Tabergsådalen.

Samhället växte upp kring Norrahammars bruk som bland annat tillverkade värmepannor och järnspisar. En gradvis nedläggning av bruket startade i början av 1980-talet och i början av 1990-talet var verksamheten helt nedlagd. Anor av brukssamhället lever vidare bland annat genom Norrahammars industri- och bygdemuseum.

Aktuella projekt

Norrahammar ska få ett nytt centrumhus och ett nytt torg. I huset planeras bibliotek, BVC, ungdomsgård och trygghetsboende husera. Det nya torget planeras få en förlängning över Hammarvägen till den nybyggda skateparken och parkeringen som ska byggas under 2020. Jönköpings kommun förvärvade Bruksområdet under 2019 och många Norrahammarsbor är nu förväntansfulla av vad som nu ska hända!

Norrahammars utvecklingsgrupp

Utvecklingsgruppen i Norrahammar består av representanter från:

  • Hyresgästföreningen
  • Näringslivet
  • Pensionärsföreningar

Genomförda projekt

Under åren genomförs en rad olika projekt där några av dem är följande:

  • 2019 – Omdaning av parkering/ förpackningsinsamling vid Slätten
  • 2018 – Skatepark vid stationen och MTB –bana vid Åsa-badet har byggts.
  • 2017 – Affischpelare byggdes och Gräleboberget samt viadukten fick ny belysning.
  • 2016 – Uppstädning av Massadammen.