TYP AV PROJEKT

Park- och stadsmiljöer

GEOGRAFISKT OMRÅDE

Huskvarna

STATUS

Ska utredas

Utveckling i Huskvarna centrum

Vi utreder hur Huskvarna centrum kan utvecklas och ge fortsatt bra förutsättningar för en mångfald av boende, arbetsplatser, handel och kultur.

En asfalterad väg med byggnader vid sidan av vägen.

Vi har genomfört en utredning av stadsmiljön och sett över behoven i centrala Huskvarna, med fokus på Jönköpingsvägen, Rosenborgsgatan och deras koppling mot Esplanaden.

Utredningsarbetet startade hösten 2020 och består utav flera delar: analys, dialog, vision och gestaltning.

Utredningen innefattar en analysdel där alltifrån stråk och mötesplatser till buller och grönstruktur har undersökts. Dialogen med verksamheter och människor som vistas i området har varit en annan viktig del i arbetet. Vi har genomfört workshops med barn och unga och näringslivet i Huskvarna centrum och alla synpunkter som har kommit in har utgjort en viktig grund i arbetet.

Målet med arbetet är att stärka Huskvarna centrum och ge fortsatt bra förutsättningar för en mångfald av boende, arbetsplatser, handel och kutltur. Utredningen har visat att det finns ett stor förbättringsbehov av gatornas utformning och funktion.

Så jobbar vi med utvecklingen av Huskvarna centrum

2020-2022

Redan år 2020 började vi arbetet med att analysera området. Vi höll också tidiga dialoger med allmänheten. Under 2021-2022 tog vi fram en övergripande gestaltning utifrån analyserna och dialogerna.

2023

Under 2023 höll vi workshops med verksamheter och bostadsrättsföreningar i området där vi presenterade de så kallade gestaltningsprinciperna och skisser som tagits fram. Syftet var att samla in tankar och idéer kring förslaget till utformning. Gestaltningsprinciperna är vägledande för en fortsatt formgivning och skisserna ska visa på hur platsen kan förändras utifrån de slutsatser vi kom fram till under analys-, dialog- och visionsarbetet.

Utifrån tankar och idéer som kom in under workshoparna har vi tittat på om och hur vi kan förbättra och förändra gestaltningsförslaget.

Under våren 2023 höll vi även en fortsatt dialog med skolungdomar för att säkerställa att utformningen även stödjer deras behov. Vi har även genomfört utredningar kring till exempel parkeringar och de träd som står i området idag. För att göra det möjligt att ha lastzoner på bästa möjliga sätt för verksamheterna längs Rosenborgsgatan har vi även genomfört intervjuer med de berörda verksamheterna för att kartlägga leveransbehovet längs gatan.

2024

Under våren 2024 kommer vi färdigställa gestaltningsarbetet för Rosenborgsgatan, delar av Jönköpingsvägen, entrétorget utanför sporthallen och Caj Deldens plats utanför Huskvarna vårdcentrums entré.

När börjar vi bygga?

Pengar för genomförande finns i kommunens verksamhets- och investeringsplan och bygget är beräknat till 2025-2026.

Rosenborgsgatan

Målet med den nya gestaltningen längs Rosenborgsgatan är att främja ett attraktivt stadsliv för social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Utifrån dialogerna med representanter från verksamheter, bostadsrättsföreningar samt barn och unga har det framkommit att många vill ha ett levande centrum med förbättrad trafiksäkerhet, ytor att umgås på, plats för uteserveringar och grönska. Utifrån detta har Rosenborgsgatans nya utformning gestaltats för att ge utrymme för både verksamheter och människor att ta plats och vistas längs en grönskande gata som knyter an till Huskvarnas historia som trädgårdsstad.

Mer yta för grönska och vistelse

På en central gata som Rosenborgsgatan är det många intressen som ska få plats på en liten yta. Längs Rosenborgsgatan finns flera olika typer av verksamheter med olika behov och längs gatans norra del finns även många inlastningsytor till Rosengallerians verksamheter. I arbetet med den nya utformningen har det sedan tidigt i processen, och utifrån de medborgar­dialoger som hållits, framkommit att Rosenborgsgatan borde bli en gata mer för människor med plats för vistelse, grönska och verksamheter. Eftersom ytan på Rosenborgsgatan är begränsad måste andra intressen därför stå tillbaka och därför kommer en del av dagens parkeringsplatser att tas bort för att ge utrymme för människor att vistas och umgås på samt för att skapa en grönare gata som är anpassad för framtidens behov.

Nya träd planteras längs Rosenborgsgatan

Under dialogarbetet framkom det hur viktiga träden och grönskan på Rosenborgsgatan var för medborgarna och deras upplevelse av gatan. Att träden ska stå kvar har varit en utgångspunkt och en bärande fråga i utformningen av gatan. Under 2023 gjordes en bedömning av träden som visade att större delen av träden som står på Rosenborgsgatan är i sämre eller dåligt skick. Detta på grund av att träden har svåra förutsättningar då de växer i hårdgjorda ytor utan någon särskild uppbyggd växtbädd. Träden har överlevt och vuxit sig stora på grund av att deras rötter ha kunnat tränga in i vatten- och avloppsledningarna och på så sätt fått tillgång till både vatten och näring. Detta är problematiskt då rötterna stoppar upp och korkar igen våra ledningar och bidrar därför till ökat drift och underhåll. I samband med vatten- och avloppsförnyelsen kommer nya ledningar att läggas i gatan och de gamla kommer att tas ur bruk. Därmed stoppas tillförseln av både vatten och näring till träden.

I samband med ombyggnationen har vi även möjlighet att anpassa gatan för framtida utmaningar som skyfall och översvämningar. En skyfallsutredning visade att magasin i form av till exempel regnbäddar: djupare växtbäddar som kan magasinera vatten, längs Rosenborgsgatan skulle minska översvämningar vid kraftiga skyfall. Detta är något som de befintliga träden inte är anpassade till att klara av och för att kunna genomföra detta behöver vi plantera nya träd som har anpassade växtbäddar, så kallade regnbäddar, och som tål både kraftig torka och tillfälliga översvämningar.

Utöver detta skulle det innebära stora omkostnader vid både arbetet för vatten- och avlopps­förnyelsen och återställningen för att skydda det träd som bedömts vara i bättre skick och ha bättre förutsättningar att klara sig igenom byggnationen, vilken skulle innebära stora påfrestningar på trädet. Träden är stora och bidrar med många ekosystemtjänster till oss och de har därför ett högt värde. Vi har dock beslutat att träden kommer bytas ut i samband med ombyggnationen eftersom vi bedömer att fördelarna med att sätta nya träd väger tyngre än riskerna med att behålla de befintliga.

Entrétorg vid idrottshuset

Mittemot Rosenborgsgatan, på andra sidan Jönköpingsvägen, kommer en ny entré till sporthallen att öppnas upp. I samband med detta kommer ett entrétorg att anläggas för att välkomna sporthallens besökare. Det nya entrétorget utanför sporthallen kommer bli ett parktorg med fokus på unga.

Under dialogarbetet har elever på Alfred Dahlinskolan framfört att det saknas platser för ungdomar i Huskvarna centrum. Målet med utformningen av det nya entrétorget är därför att skapa en urban och inbjudande plats för alla, men med extra fokus på just ungdomar. I elevernas önskemål har det varit en efterfrågan på bland annat olika typer sittmöjligheter både för mindre och större sällskap, och både öppna och mer avskilda platser. Skoleleverna efterfrågade även platser för aktiviteter kopplat till sport, sällskapsspel och musik, men också grönska, avskärmning och hängmattor.

Utformningen av entrétorget fokuserar på delaktighet, sammanhållning och gemenskap och ska fungera som en förlängning av sporthallen. För att sporthallen inte ska översvämmas vid skyfall kommer en trappstruktur att byggas upp för att skydda den nya entrén. I arbetet med utformningen har dock stort fokus legat på att skapa en trygg och välkomnande plats som är inbjudande för alla - oavsett ålder, kön, etnicitet och funktionsvariation. Torget kommer omges av planteringsytor som bildar en lummig miljö och avskärmning från Jönköpingsvägens bullriga trafik.

Platsen har dock en problematik kopplat till regnvatten som gör att regnvatten uppifrån Huskvarna leds via Trädgårdsgatan, Rosenborgsgatan och Kungsgatan ner till sporthallen. Detta vatten måste ledas bort för att entrén och sporthallen inte ska svämmas över vid större regn. Därför har en trapplösning tagits fram för att skapa en höjdrygg som håller vattnet borta från entrén, och samtidigt håller platsen öppen och tillgänglig för alla. Höjdskillnaderna gör också att platsen skärmas av från Jönköpingsvägen samtidigt som den visuella kopplingen är stark till omgivningen för att skapa en trygg och inbjudande miljö.

Caj Deldens plats utanför vårdcentrum

Även Caj Deldens plats, utanför Huskvarna vårdcentrums entré, kommer att bli en grönare plats för alla åldrar. Målet med utformningen har varit att skapa en trivsam och trygg plats som länkas samman med Rosenborgsgatan genom till exempel grönska och materialet i markbeläggningen. Konceptet ”parktorg” skapar tydliga kopplingar till både esplanaden och den nya utformningen av Rosenborgsgatan. Genom en inbjudande och rumsbildande grönstruktur skapas en buffertzon och avskärmning mot Jönköpings­vägens bullriga trafik.

Gestaltningsförslaget

Skiss över delar av Huskvarna centrum som visar ett förslag på framtida utformning med bland annat mer grönska.

Skissen visar Jönköpingsvägen (lodrätt gata) och Rosenborgsgatan (vågrätt gata). Detta gestaltningsförslag presenterades våren 2023 och uppdateras nu. Ett uppdaterat förslag kommer publiceras på den här webbsidan under våren 2024. Illustration: Billingham & Flygare

Sammanfattning – gestaltningsförslag för Jönköpingsvägen och Rosenborgsgatan

Det gestaltningsförslag som Billingham & Flygare tagit fram tillsammans med kommunen gäller Jönköpingsvägen, från trafikljusen i höjd med Alfred Dalinskolan till rondellen vid Vårdcentrum samt Rosenborgsgatan mellan Jönköpingsvägen och Trädgårdsgatan.

Inför framtagandet av förslaget hölls workshops med verksamheter och fastighetsägare i området, med elever på Alfred Dalinskolan och

  • Jönköpingsvägen och Rosenborgsgatan ska kopplas ihop bättre.
  • Grönska ska få ta plats – en allé med upphöjda planteringar med sittmöjligheter föreslås längs Jönköpingsvägen. Även på Rosenborgsgatan föreslås träd längs hela gatan.
  • Ytan utanför Vårdcentrum och Kulturskolan ska förvandlas till en plats att stanna till på. Det föreslås träd i upphöjda planteringar för möjlighet till sittplatser som blir en grön skärm mot Jönköpingsvägen, och tydligare stråk för gång och cykel.
  • I samband med att entrén till Huskvarna sporthall byggs om ut mot Jönköpingsvägen görs en satsning på ytan framför entrén med grönska och sittplatser. Denna yta ska rikta sig mot de ungdomar som rör sig här dagligen.
  • Övergångsställen över Jönköpingsvägen byggs om för höjd trafiksäkerhet.
  • Det föreslås rymliga ytor med plats för uteserveringar på södra sidan av Rosenborgsgatan.
  • Ett antal parkeringsplatser på Rosenborgsgatan försvinner, men det kommer istället finnas möjlighet till korttidsparkering här.
  • För att skapa mer dynamik runt hela Rosengallerian ska stråket längs Jönköpingsvägen tillåta uteserveringar i västerläge och bullerskydd mot gatan i form av byggnation eller träd.

Genomgående för utvecklingen är att få upp kvaliteten för området genom hög kvalité på material som används.