search
Sök
menu
Meny

Danslinjen på Kulturskolan

Siluetter på barn som dansar, illustration.

Danslinjen är för dig som är mellan 6 och 20 år, nybörjare som fortsättningselev. Danslinjens undervisning bedrivs på Kulturskolan Tändsticksområdet Jönköping och på Huskvarna Teater.

Danslek, från förskolan till årskurs 1

Under lekfulla former får barnen grundläggande dansträning. Med betoning på det lustfyllda övar vi koordination, musikalitet och improvisation till varierande musik

Dansmix, från årskurs 2 - 6

Vi provar på olika danstekniker bl.a Klassisk balett, streetdans, modern/nutida dans och jazzdans.
En lektion består av uppvärm
ning- teknik, diagonaler samt rörelsekombinationer.

Dansmix för killar, från årskurs 4 

Vi provar på olika danstekniker i grupp med enbart killar.
Kursinnehåll se dansmix ovan.

Klassisk balett, från årskurs 5 - gymnasiet

Baletten är den dansteknik som ligger grund för nästan all konstnärlig dans. Vi arbetar med grunderna i balett. En balettlektion innehåller teknikövningar vid stången och på golvet samt förflyttningssteg som tex hopp, piruetter m.m. I den klassiska baletten strävar man efterlätthet smidighet och harmoni i samspel med rörelserna.

Commercial hiphop, från årskurs 6 - gymnasiet

Streetdance uppkom på gatorna och har sedan utvecklats vidare i olika studios hos professionella dansutövare och kallas då för Commercial hiphop. Vi arbetar även med lyrical hiphop som är en lyrisk form där vi bland annat utgår mycket från texterna i musiken. Vi arbetar med olika rörelsekombinationer till musik. Musiken varierar från soul, hiphop och rap till det senaste på hitlistan. Vi lägger stor vikt vid uppvärmning/ styrka där det ingår olika former av isolationer och fokuserar sedan på teknik och koreografi.

Modern-Nutida dans, från årskurs 6 - gymnasiet

Dansen är inte bunden till någon speciell musikstil men förknippad med experiment med kropp, tid, rum och musik. Du får utveckla kroppens uttrycksförmåga med betoning på andning, spänning/ avslappning och golvkontakt. Balans och tyngd i rörelserna och olika sätt att förflytta sig. Här arbetar vi med improvisation och olika danskombinationer.

Jazzdans, från årskurs 6 - gymnasiet

Jazzdans har sina rötter i den afrikanska dansen. Den har med tiden utvecklats och idag består jazzen av många olika stilar, allt ifrån den klassiska jazzen till en mer street/funk influerad stil. Jazzdansens tekniken bygger på bl. a rytmkänsla, musikalitet och smidighet. En lektion består av en uppvärmings-teknikdel samt diagonaler och danskombination.

Dansensemblen - repertoargruppen Pirouette

Den här kursen riktar sig till dig som har flera års dansträning och vill fördjupa dina kunskaper inom danskonsten under ett läsår eller längre. Kursen innehåller bl a danshistoria, anatomi, komposition, samt förberedelse inför högre yrkesstudier. För att söka krävs det att du dansar klassisk balett och någon av teknikerna jazzdans alt modern nutida dans på högre nivå– gärna båda.

Kontakt

Johanna Ekholm
Danslinjeansvarig