Dunkehallaravinen – Jönköpings Vitmetallfabrik

I västra delen av Jönköping ligger Dunkehallaravinen som följer Dunkehallaån från Dalvikshöjden ner till Vättern. Ett historiskt område för industri och nu mer ett vackert naturområde med en fin gångväg. I västra delarna av ravinen låg Jönköpings Vitmetallfabrik och markundersökningar visar på att marken är förorenad. Kommunen uppmanar allmänheten att vara försiktig med att vistas i området.

Under 2023 utförd Jönköpings kommun en första miljöteknisk undersökning (MIFO Fas 2*) vid före detta Jönköpings vitmetallfabrik. Undersökningen visade att det fanns förorening av metaller kvar i marken på djupet 0,5-1 m under markytan. I grundvatten påträffades en förhöjd halt av nickel. Objektet klassades då till riskklass 2, stor risk för människors hälsa och miljö.

Föroreningen på detta objekt är inte kopplat till Färgaren (Mariebo) och det är inte samma kemikalier som förorenat marken.

Kompletterande undersökning

Med anledning av att det konstaterades föroreningar på platsen utfördes en kompletterande miljöteknisk undersökning under 2024. Undersökningen visade att det finns mycket höga halter av framför allt metaller och PAH (polyaromatiska kolväten) i jorden. Föroreningarna finns från markytan ner till ca 1,5 m djup.

Förorening har påträffats i grundvatten. Då boenden i området har kommunalt vatten bedöms det inte finnas någon påverkan av föroreningarna på dricksvattnet. Dunkehallaån som rinner genom undersökningsområdet är påverkat av bland annat bly och kvicksilver (VISS 2024). Analyser som utförts på ytvatten uppströms och nedströms det förorenade området (objektet) visar låg/liten föroreningsnivå. Undersökningarna som utförts uppströms och nedströms objektet visar inte på att spridning från område påverkar Dunkehallaåns status.

Den samlade riskbedömningen är att området efter den kompletterande undersökningen ändras till riskklass 1, mycket stor risk för människors hälsa och miljö.

Rekommendationer för dig som vistas i området

Föroreningen kan utgöra en hälsorisk vid intag av jord och damm.

Följande försiktighetsåtgärder gäller:

  • Undvik kontakt med jorden – små barn och hundar ska inte vistas i området.
  • Plocka och ät inte bär, svamp eller växter från området.
  • Använd inte vatten från ån för bevattning eller odling.

Hälsoriskerna för vuxna att vistas i området bedöms som mycket små.

Kring området kommer informationsskyltar upplysa om riskerna med att vistas i området.

Kartan visar provpunkter och resultat från den kompletterande undersökningen jämfört med riktvärden. KM = Känslig Markanvändning. MKM = Mindre Känslig Markanvändning FA = Farligt Avfall (nivå som anges vid avfallsklassificering).

Kommande åtgärder för området

Jönköpings kommun kommer att söka medel från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket för att göra en åtgärdsutredning. Syftet med utredningen är att fastställa ett hållbart åtgärdsalternativ och hur arbetet med en eventuell sanering ska gå till.

Finansiering kommer att sökas längre fram. Det är Länsstyrelsen som avgör vilka objekt som ska prioriteras regionalt.

Senast granskad/publicerad: