search
Sök
menu
Meny
Sök

Brandsäkerhet i hemmet

Ett bra brandskydd i hemmet är A och O. Varje år brinner det i nära 100 bostäder i Jönköpings kommun. Det många inte tänker på är att branden kan orsaka väldigt tråkiga följder.

Saker du köpt in, hemmet du byggt upp och alla minnen du sparat kan på några få minuter vara borta. Ännu värre är om någon människa dör i branden. Ungefär tre minuter tar det för en brand att växa sig stor och sätta en hel lägenhet i brand. Det finns så klart faktorer som påverkar om branden begränsas eller växer sig större snabbare. Tre minuter är ingen lång tid och bor du inte nära en brandstation kan du säkert räkna ut att det tar en stund för räddningstjänsten att nå fram. Ett bra brandskydd i ditt hem är oerhört viktigt.

Ring alltid 112 vid en brand.

Vilka risker finns i hemmet?

Du ska inte vara rädd för en risk men du ska vara medveten om att den finns. Tändstickor i fel händer och ljus som står i, till exempel, en träljusstake är en risk. En spis som det ligger tidningar på eller som lämnas obevakad är en risk. En person som röker kan i sig vara en risk om personen somnar ifrån sin cigarett/pipa.

Att sätta på tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin när du sover eller är borta är en risk. Dammsuga upp aska från öppna spisen är en risk. Sen finns det så klart risker som vi inte helt själva kan skydda oss mot och det kan vara elfel och anlagda bränder. Det finns åtgärder för att minska risken men inte helt undvika den.

Det finns fler än ovan nämnda risker, men tänker du efter lite kan du säkert hitta flera.

Brandorsaker

Vanligaste brandorsaken i flerbostadshus är spisen, där glömska, slarv eller oordning har startat en brand. I villan däremot är det soteld, där för intensiv eldning, dåliga rengjorda skorstenar eller en otät kanal har varit orsaken.

Eget ansvar

Du har själv ett ansvar att med rätt kunskap och rätt utrustning undvika eller minska konsekvenserna av en brand om den ändå bryter ut. "Det händer inte mig" är inte kul att ha sagt om du själv står där en dag. Bättre att agera innan. Läs igenom vad du bör ha för brandskyddsutrustning och gå gärna en utbildning för att lära dig agera på rätt sätt.