Kontaktmaterial, produkter avsedda för kontakt med livsmedel

Här hittar du som tillverkar, förädlar eller importerar material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel information om att registrera din verksamhet till miljö- och hälsoskyddskontoret.

Företag som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial ska registrera sin verksamhet till sin kontrollmyndighet. Miljö- och hälsoskyddskontoret är kontrollmyndighet för företag verksamma i Jönköpings kommun.

Kontaktmaterial är alla material och produkter som är avsedda att komma i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel. Kontaktmaterial kan bland annat vara:

  • Förpackningsmaterial för livsmedel: plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar och olika slags folier
  • Bordsartiklar: porslin, glas och matbestick
  • Köksredskap: kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar
  • Köksapparater: kaffebryggare, elvispar och juicepress
  • Delar av matlagningsapparater: tätningar, slangar, rör och hjul
  • Utrustning och ytskikt: transportband och filterdukar

Anmälan, registrering

Tillverkare, förädlare och importörer av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska anmäla sin verksamhet till sin kontrollmyndighet. Miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun är kontrollmyndighet för företag verksamma i Jönköpings kommun.

Varför registrering?

Registreringen behövs för att vi som kontrollmyndighet ska kunna planera och utföra kontroll av verksamheter för att säkerställa att de följer lagarna kring kontaktmaterial.

Undantag från krav på registrering

Följande verksamheter är undantagna krav på registrering:

  • Verksamheter som redan är registrerad som livsmedelsanläggning.
  • Verksamheter som har en omsättning som understiger 80 000 kr under ett
    räkenskapsår samt importerar, tillverkar eller förädlar färre än 1 000 enheter av
    kontaktmaterial.
  • Verksamheter som bedrivs av Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets
    materielverk eller Försvarets radioanstalt.

Hur registrerar jag min verksamhet?

Fyll i blanketten nedan och skicka in till:

Miljö- och hälsoskyddskontoret
551 89 Jönköping
eller e-post: miljo@jonkoping.se

Blankett - Anmälan om registrering av kontaktmaterialverksamhet Pdf, 214.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn

Verksamheter som tillverkar, förädlar eller importerar kontaktmaterial kommer att kontrolleras. Det primära syftet med kontrollen av kontaktmaterial är att begränsa mängden kemikalier som överförs från materialen och produkterna till livsmedlen till ett minimum – till en nivå som inte skadar människans hälsa.

Livsmedelsverket har tagit fram en modell för en riskklassning som ligger till grund för hur ofta kontaktmaterialverksamheten ska kontrolleras. Miljö- och hälsoskyddskontorets livsmedelsenhet är kontrollmyndighet för företag verksamma i Jönköpings kommun.

För livsmedelsföretagare ingår redan idag kontroll av användning av kontaktmaterial i den normala livsmedelskontrollen av verksamheten.

Verksamhetsutövarens ansvar

Det är tillverkaren, förädlaren, importören, distributören eller livsmedelsproducenten som ansvarar för att materialet och produkterna är lämpliga att använda till avsedda livsmedel och att lagstiftningskraven uppfylls.

Den som tillverkar, förädlar, importerar, distribuerar eller använder kontaktmaterial ska också ha ett system för spårbarhet ett steg bakåt och ett steg framåt i leveranskedjan (utom om du säljer direkt till konsument) för att underlätta kontroll och för att kunna återkalla defekta produkter.

Avgifter

Avgifter som miljö- och hälsokontoret kan ta ut för livsmedelsverksamheter samt kontaktmaterialsverksamheter är:

  • registreringsavgift
  • kontrollavgift
  • uppföljande kontroll (extrakontroll)
  • utredning av klagomål
  • sanktionsavgift

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Avgift för nyregistrering av verksamhet eller anläggning

Nya livsmedelsverksamheter, anläggningar och kontaktmaterialverksamheter måste registreras innan verksamheten startas, annars kan du som verksamhetsutövare få sanktionsavgifter. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet eller byter bolagsform. Avgiften debiteras oavsett om verksamheten startar eller inte.

Från och med 1 januari 2025 är registreringsavgiften 2 625 kronor.

Avgift för kontroll, uppföljande kontoll eller klagomål

För genomförd kontroll, uppföljande kontroll av din verksamhet eller kontroll på grund av klagomål på din verksamhet tar vi ut en avgift baserad den faktiska tid det tar att genomföra arbetet. Avgiften efterdebiteras.

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 658 kronor.

Sanktionsavgifter

Du kan riskera att få betala en sanktionsavgift om du inte registrerar din livsmedelsverksamhet hos oss. Sanktionsavgiften som du kan få betala motsvarar 1 procent av din årsomsättning eller lägst 5 000 kronor.

Om du tar över en redan registrerad anläggning utan att först meddela oss riskerar du att få betala en sanktionsavgift som motsvarar 0,5 procent av årsomsättningen eller lägst 2 500 kronor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden fattar beslutet och avgiften tillfaller staten.

Regler om sanktionsavgifter finns i både livsmedelslagen (2008:804) och livsmedelsförordningen (2006:813). Avgiftens storlek regleras av 39 a-g §§ i förordningen.

Taxor

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Pdf, 144.6 kB.

 

KONTAKT

Miljö- och hälsoskyddskontoret
Livsmedelsenheten
Telefon: 036-10 23 93
Telefontider: Måndag-onsdag kl 9.30-11.30, torsdag och fredag kl 13.30-15.00
Övrig tid telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)
E-post: miljo@jonkoping.se

Senast granskad/publicerad: