Medelstora förbränningsanläggningar

Här hittar du information som rör registrering, anmälan och tillståndsplikt för medelstora förbränningsanläggningar. Detta gäller både för anläggningar som är i drift och för anläggningar som planeras.

En medelstor förbränningsanläggning används för att producera värme eller energi genom att bränna bränslen som olja, gas, kol eller biomassa.

Sedan 1 juni 2019 gäller en ny förordning (FMF) om medelstora förbränningsanläggningar. Förordningen, som bygger på ett EU-direktiv om begränsning av utsläpp till luft, kräver att alla medelstora förbränningsanläggningar ska vara registrerade hos tillsynsmyndigheten.

Vad klassas som en medelstor förbränningsanläggning?

En förbränningsanläggning klassas som medelstor om den totala effekten, som går till en och samma skorsten, är mellan 1megawatt (MW) och 50 megawatt (MW).

Registrering av medelstora förbränningsanläggningar

Medelstora förbränningsanläggningar måste registreras enligt gällande förordning. Här gäller olika tidsfrister beroende på när anläggningen togs i drift:

Nya anläggningar

Alla nya anläggningar och anläggningar som tagits i drift den 20 december 2018 eller senare omfattas direkt av förordningen och ska registreras innan driften påbörjas.

Existerande anläggningar

  • Anläggningar som togs i drift före den 20 december 2018 med en effekt över 5 MW ska registreras senast 1 januari 2024.
  • Anläggningar som togs i drift före 20 december 2018 och har en effekt på högst 5 MW ska registreras senast 1 januari 2029.

Vissa anläggningar, till exempel de som förbränner avfall enligt särskilda regler, kan vara undantagna från registreringskravet.

Så här registrerar du din anläggning

Om kommunen är tillsynsmyndighet: Registreringen sker via vår e-tjänst.

Om Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet: Registreringen görs via Länsstyrelsens e-tjänst.

Registrera medelstor förbränningsanläggning, Länsstyrelsen Jönköpings län Länk till annan webbplats.

Anmälningsplikt och tillståndsplikt

För nya medelstora förbränningsanläggningar gäller att de, utöver registrering enligt förordning om medelstora förbränningsanläggningar, även kan omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken.

Anmälningsplikt

Anmälningsplikt innebär att verksamhetsutövaren ska informera myndigheten om sin verksamhet utan en omfattande prövning, medan tillståndsplikt kräver en formell prövning och ett godkännande från myndigheten innan verksamheten får starta.

Anmälningsplikt gäller för anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av

  1. mer än 500 kilowatt men högst 20 megawatt, om annat bränsle används än enbart fossil eldningsolja eller biogen eller fossil bränslegas, eller
  2. mer än 10 megawatt men högst 20 megawatt, om inget annat bränsle används än fossil eldningsolja eller biogen eller fossil bränslegas.

För anmälningspliktiga anläggningar i Jönköpings kommun görs anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret.

pdf blankett: Anmälan miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 § miljöbalken Pdf, 984.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Tillståndsplikt

Tillståndsplikt gäller för anläggningar med en total installerad tillförd effekt av mer än 20 megawatt men mindre än 50 megawatt.

För tillståndspliktiga anläggningar skickas ansökan till Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Ansök om tillstånd för miljöfarlig verksamhet, Länsstyrelsernas e-tjänstportal Länk till annan webbplats.

Utsläppsmätningar

Mätningar av miljöfarliga ämnen i utsläpp till luft ska göras regelbundet. Tidsintervallen för mätningarna varierar beroende på förbränningsanläggningens storlek. Verksamhetsutövaren ska även dokumentera och hantera mätresultat från kontroller av utsläpp på ett sådant sätt att tillsynsmyndigheten kan kontrollera att begränsningsvärdena följs.

Informera vid ändringar eller avvikelser

Verksamhetsutövaren ska utan onödigt dröjsmål informera miljö- och hälsoskyddskontoret om en planerad ändring av en medelstor förbränningsanläggning, om ändringen kan ha betydelse för de begränsningsvärden som gäller för anläggningen.

Verksamhetsutövaren ska även snarast möjligt informera miljö- och hälsoskyddskontoret om ett begränsningsvärde inte följs. Verksamhetsutövaren ska samtidigt kunna redogöra för vilka åtgärder som har vidtagits eller kommer att vidtas för att begränsningsvärdet ska kunna följas.

Tillsyn

Kommunen eller Länsstyrelsen ansvarar för att kontrollera att medelstora förbränningsanläggningar följer miljöregler och inte släpper ut för mycket föroreningar. Myndigheten kan göra inspektioner, be om utsläppsmätningar och följa upp hur anläggningen fungerar. Om det behövs kan myndigheten kräva att anläggningen vidtar åtgärder för att minska miljöpåverkan.

Registrerade medelstora förbränningsanläggningar

Enligt förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar ska varje tillsynsmyndighet offentliggöra uppgifter ur registret på en webbplats som tillhör myndigheten och som allmänheten har tillgång till.

Registrerade anläggningar

  • Södra Skogsägarna ekonomisk förening, Unnefors 4, Bosarp 5:1, Bottnaryd

Avgift

Taxan för miljö- och hälsoskyddsärenden baseras antingen på timavgiften och antalet arbetstimmar som ärendet tar, eller en fast avgift med ett bestämt antal handläggningstimmar.

Avgifter tas ut för:

  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av ansökningar om tillstånd eller dispens.
  • Handläggning och andra åtgärder med anledning av anmälan av verksamhet eller åtgärd.
  • Handläggning och andra åtgärder vid övrig tillsyn.

Timavgifterna baseras på den faktiskt nedlagda tiden i ett enskilt ärende. Du betalar för den tid som våra inspektörer bedriver tillsyn på plats i din verksamhet och för förberedelser samt efterarbete. Dessutom för den tid vi lägger ner på att exempelvis begära in olika handlingar och kompletteringar samt beslut om avgift och eventuella sanktioner.

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 366 kronor per timme. Därefter tas en avgift på 683 kronor för varje påbörjad halvtimme.

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Taxor

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens prövning och tillsyn enligt miljöbalken är angivna i taxebilagor som du kan beställa från Kontaktcenter.

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Pdf, 488.7 kB.

  • Taxebilaga 1, 2025: beskriver handläggningstid för prövning, godkännande, anmälan, tillsyn och information för miljöfarliga verksamheter och hälsoskydd.
  • Taxebilaga 2, 2025: beskriver fast årlig tillsynsavgift för miljöfarlig verksamhet. Fast avgift beräknas genom att antalet timmar i avgiftskoden multipliceras med gällande timtaxa.

Senast granskad/publicerad: