Tillståndsenheten utför tillsynsbesök hos de verksamheter som har anmäld försäljning av tobaksfria nikotinprodukter. Vid tillsynen kontrolleras bland annat egenkontrollprogram, rutiner för ålderskontroll, rutiner mot langning, skyltning för 18-årsgräns och marknadsföring.
Tillsynsbesöken kan tillståndsenheten genomföra med personal från exempelvis Polisen. Tillsyn som genomförs tillsammans med andra myndigheter kallas för samordnad tillsyn.
Vad händer när ett tillsynsärende öppnas?
Tillståndsenheten öppnar ett tillsynsärende för att utreda om verksamheten uppfyller lagkraven. Vid eventuella brister ges bolaget, föreningen eller näringsidkaren möjlighet att inkomma med synpunkter på bristerna.
Tillståndsenhetens ambition är alltid att rättelse ska ske frivilligt. Beroende på hur allvarlig tillståndsenheten bedömer att bristen är, så är det dock inte alltid möjligt med enbart frivillig rättelse. I de fall den slutliga utredningen visar att bristen är konstaterad kan det innebära att tillståndsenheten behöver vidta åtgärder genom att besluta om förbud, föreläggande, försäljningsförbud eller varning.
Detta händer vid konstaterade brister i din verksamhet:
Föreläggande
Ett föreläggande är ett beslut som är tänkt att tvinga företagaren att vidta en viss åtgärd. Ett exempel på åtgärd kan vara att ta ner reklam som inte är tillåten. Kommunen kan lägga ett vite till föreläggandet.
Förbud
Ett förbud kan användas när kommunen vill att tillståndshavaren ska sluta med en viss handling. Ett exempel på åtgärd kan vara att sluta sälja tobaksfria nikotinprodukter som saknar hälsovarning. Kommunen kan lägga ett vite till förbudet.
Vad är vite?
Ett vite är en typ av avgift. Om tillståndshavaren bryter mot ett föreläggande eller ett förbud så kan företagaren tvingas betala vitet.
Varning
Kommunen kan meddela den som har anmäld försäljning en varning. Det innebär att allvarliga brister har framkommit, dock inte så pass allvarliga att det finns skäl för försäljningsförbud. Fortsätter tillståndshavaren göra fel efter varningen så kan kommunen besluta om försäljningsförbud.
Försäljningsförbud
Ett försäljningsförbud innebär att kommunen förbjuder företagaren att sälja tobaksfria nikotinprodukter under en period, upp till sex månader. Det här beslutet använder kommunen bara när företagaren brutit mot lagen på ett mycket allvarligt sätt. Det kan till exempel vara att butiken sålt tobaksfria nikotinprodukter till personer som är under 18 år.
Vad händer efter beslut?
Om tillsynsärendet leder till en åtgärd skickar tillståndsenheten ut beslutet. Tillsammans med beslutet skickas även information om hur du kan överklaga beslutet. En överklagan kan lämnas in först efter att beslut i ärendet är taget.