Ursprungsland för kött på restauranger och storhushåll

Här hittar du information om vilka regler som gäller för att informera gäster om köttets ursprungsland. Från 1 mars 2025 är det obligatoriskt att lämna denna information vid förfrågan.

Från och med den 1 mars 2025 måste restauranger och storhushåll, som skolkök och vissa butiker, kunna informera gäster om köttets ursprungsland. Ursprungslandet är det land där djuret har varit uppfött. Syftet med reglerna är att ge konsumenter bättre möjlighet att göra medvetna val.

Denna information ska bygga på uppgifter från era leverantörer enligt EU:s krav. Informationen behöver bara lämnas på plats i verksamheten, inte i appar, på webbplatser eller vid hemleverans av mat.

Reglerna gäller fram till slutet av 2026, men kan förlängas.

Vilket kött omfattas av reglerna?

Du måste ange ursprungsland för:

  • Nötkött
  • Svinkött (inklusive vildsvin)
  • Fårkött
  • Getkött
  • Fjäderfä

Reglerna gäller för färskt, fryst och malet kött som används i maträtter. Reglerna gäller även för kött som tillagas i butik och säljs oförpackat eller som packas på kundens begäran.

Undantag - vilket kött omfattas inte?

Ursprungsland behöver inte anges för:

  • Andra köttslag som häst, ren och älg
  • Inhandlade köttprodukter som marinerad kyckling, bacon eller färdiga köttbullar
  • Kött som används i fond, sky eller buljong
  • Korv, sammansatta produkter eller kött som värmebehandlats i en tidigare anläggning

Det är dock frivilligt att informera om ursprunget även för dessa produkter

Kött med ursprung från flera länder

Om en maträtt innehåller kött från flera olika länder kan du använda dessa formuleringar:

  • ”Flera medlemsstater” om köttet kommer från flera EU-länder
  • ”Flera tredjeländer” om köttet kommer från länder utanför EU
  • ”Flera medlemsstater och tredjeländer” om köttet kommer från både EU och länder utanför EU

Du kan även formulera det på annat sätt så att gästerna förstår.

Hur ska informationen lämnas?

Gäster ska enkelt kunna få information om köttets ursprungsland. Informationen kan ges på följande sätt:

  • Skriftligt, exempelvis på menyn eller en skylt vid serveringen.
  • Muntligen vid förfrågan. Då måste det också finnas en skylt som informerar gästerna om att de kan fråga personalen.

Kontroller och tillsyn

Kommunens livsmedelsenhet kontrollerar att reglerna följs. Kontroller sker vid planerade besök eller vid behov, exempelvis om någon lämnar ett klagomål.

Avgifter

Avgifter som miljö- och hälsokontoret kan ta ut för livsmedelsverksamheter samt kontaktmaterialsverksamheter är:

  • registreringsavgift
  • kontrollavgift
  • uppföljande kontroll (extrakontroll)
  • utredning av klagomål
  • sanktionsavgift

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Avgift för nyregistrering av verksamhet eller anläggning

Nya livsmedelsverksamheter, anläggningar och kontaktmaterialverksamheter måste registreras innan verksamheten startas, annars kan du som verksamhetsutövare få sanktionsavgifter. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet eller byter bolagsform. Avgiften debiteras oavsett om verksamheten startar eller inte.

Från och med 1 januari 2025 är registreringsavgiften 2 625 kronor.

Avgift för kontroll, uppföljande kontoll eller klagomål

För genomförd kontroll, uppföljande kontroll av din verksamhet eller kontroll på grund av klagomål på din verksamhet tar vi ut en avgift baserad den faktiska tid det tar att genomföra arbetet. Avgiften efterdebiteras.

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 658 kronor.

Sanktionsavgifter

Du kan riskera att få betala en sanktionsavgift om du inte registrerar din livsmedelsverksamhet hos oss. Sanktionsavgiften som du kan få betala motsvarar 1 procent av din årsomsättning eller lägst 5 000 kronor.

Om du tar över en redan registrerad anläggning utan att först meddela oss riskerar du att få betala en sanktionsavgift som motsvarar 0,5 procent av årsomsättningen eller lägst 2 500 kronor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden fattar beslutet och avgiften tillfaller staten.

Regler om sanktionsavgifter finns i både livsmedelslagen (2008:804) och livsmedelsförordningen (2006:813). Avgiftens storlek regleras av 39 a-g §§ i förordningen.

Taxor

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Pdf, 144.6 kB.

 

Senast granskad/publicerad: