Om Jönköpings stadsarkiv

Flygfoto över Jönköping från 1935

Foto: Oscar Bladh 1935

Här får du veta mer om varför vi arkiverar i Sverige och vad stadsarkivet har för uppdrag och lagar att följa.

Stadsarkivets uppdrag

Stadsarkivet vårdar materialet som är källor till Jönköpings historia och grundläggande för var och en som vill studera sin hembygd, sina rötter eller bedriva varje form av forskning kring kommunal verksamhet. Våra handlingar är en del av det nationella kulturarvet, som ska bevaras för framtiden. Vi vårdar och håller handlingarna tillgängliga för allmänheten i enlighet med offentlighetsprincipen, som är inskriven i vår grundlag.

Stadsarkivet kontrollerar också att övriga förvaltningar och kommunala bolag inom Jönköpings kommun följer de lagar och regler som gäller för hur man ska hantera sin information.

I äldre tider förvarades stadens brev, privilegier och andra viktiga dokument i en stor, svart kista. I dag finns Jönköpings stadsarkiv i stora, moderna lokaler i Arkivhuset.

Jönköpings stadsarkiv förvarar arkivhandlingar från de städer, köpingar, landskommuner och storkommuner som 1971 bildade den nya kommunen. Kort sagt det mesta från alla vitt åtskilda verksamheter som på något sätt haft kommunal anknytning från mitten av 1800-talet och fram till idag. Förutom de rent kommunala arkiven finns dessutom olika deponerade arkiv, bokarkiv, flera äldre samlingar, lokala dagstidningar med mera.

Senast granskad/publicerad: