Samhällets beredskap, frivilliga resurser
Här kan du läsa om frivilliga aktörer och organisationer som kan hjälpa till vid en kris eller samhällsstörning.
Samhällets samlade beredskap består av samhällets insats, frivilliga resurser och invånarnas egen förmåga att hantera olika händelser.
Kommunen och andra aktörer i området har ansvar för att viktiga funktioner i samhället fungerar även i kris och vid svåra påfrestningar. Exempel på sådana funktioner är ambulans, polis, räddningstjänst och omvårdnad. Men du själv måste ta ansvar för din egen beredskap.
Så här fungerar Jönköpings kommun vid höjd beredskap eller krig
Om regeringen beslutar om höjd beredskap och tjänsteplikt så kommer vi fortsätta vår verksamhet som vanligt. För att det ska fungera så är alla våra tillsvidareanställda medarbetare krigsplacerade. Det innebär att de anställda går till sin arbetsplats som vanligt och gör det de brukar göra i den mån det går. Det gör det tryggt för dig som bor i kommunen att veta att du ska kunna få samma hjälp som i vanliga fall.
Frivilliga organisationer
Vid stora påfrestningar i samhället kan kommunen och andra samhällsaktörer behöva hjälp från invånarna. Det finns flera organisationer som samlar intresserade medmänniskor som vill vara med och hjälpa till när det finns behov. Ett sätt att engagera sig är genom så kallade frivilliga organisationer.
Frivilliga resursgruppen (FRG)
Frivilliga automobilkårernas riksförbund
Maskinringen - MR Småland
Svenska Lottakåren
Bilkåren Jönköping - Huskvarna
Frivilliga motorcykelkåren Eksjö
Frivilliga radioorganisationen
Svenska Blå stjärnan
Svenska röda korset
Försvarsutbildarna
Senast granskad/publicerad: