Jobba som brandman

Här finns information om brandmannayrket - ett spännande, givande och mångsidigt arbete. Som brandman arbetar du både förebyggande och med uppdrag i skarpt läge.

Brandman i utrustning.

Det innebär att du jobbar väldigt brett där du ena stunden räddar liv, släcker bränder, sanerar kemolyckor och nästa stund håller en brandutbildning i skolan, informerar på stan eller besöker en bostadsrättsförening. En annan arbetsuppgift kan vara att se till att utrustning och utryckningsfordon är i ordning.

För att på bästa sätt klara av insatserna vid olyckor och för att ha kvar sin fysiska status övar och tränar brandmannen regelbundet.

Arbeta heltid

Räddningstjänsten Jönköpings kommuns heltidsstation är bemannad 24 timmar om dygnet. Därför har heltidsbrandmännen skifttjänstgöring. Det innebär att du skiftar mellan att arbeta dagar, nätter och helger. Du måste därför kunna anpassa dig efter olika arbetstider.

Vem anställs hos oss?

För att framgångsrikt lösa vårt uppdrag krävs olika typer av människor. Vi är övertygade om att mångfald och olikheter, kvinnor och män gynnar samarbete och utveckling. Vi strävar efter att få en blandning av personer med olika erfarenheter och kvalitéer. Tidigare arbete eller utbildning inom sjukvård, omsorg, hantverk samt språkkunskaper eller erfarenheter från andra kulturer är ett stort plus.

Grundkrav för att bli brandman

  • Eftergymnasial utbildning "Skydd mot olyckor"
  • Du ska ha minst B-körkort men gärna BCE (CE-behörigheten kan kompletteras efter anställning).
  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du är hälsosam och gillar att träna.
  • Du ska ha stor empatisk förmåga, vara positiv och omtänksam och tycka om att hjälpa dina medmänniskor.
  • Du ska med gott resultat kunna arbeta både i grupp och individuellt.
  • Du bör ha lätt för att prata inför andra människor och vara intresserad av att hela tiden lära dig mer och på det sättet utveckla din tjänst.
  • Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper och lämplighet.

Så blir du brandman

Efter genomfört nationellt program i gymnasieskolan kan du söka till den eftergymnasiala utbildningen "Skydd mot olyckor". Utöver grundläggande högskolebehörighet krävs Engelska A, Matematik A, Samhällskunskap A, Svenska B med betyg lägst G eller motsvarande.

Utbildningen är på två år och bedrivs på räddningsskolor på två orter i landet, Revinge (utanför Lund) och Sandö. Efter avslutad utbildning kan du som elev söka arbete bland annat som brandman. Utbildningen kan även läsas på distans.

Utvecklingsmöjligheter

Om du vill utbilda dig ytterligare finns möjligheter att genomgå olika vidareutbildningar till brandbefäl.

Inom området "Skydd mot olyckor" finns det många möjligheter att utveckla sin egen tjänst. Du kan till exempel välja att kombinera utryckningstjänsten med arbete på dagtid. Detta arbete kan bland annat innebära att göra tillsyner eller att arbeta med utbildning.

Söka tjänst

Brandmän rekryteras vid behov. Dessa tjänster annonseras normalt i lokalpressen, på räddningsskolorna samt i Arbetsförmedlingens tidskrift över lediga tjänster samt här på hemsidan under Lediga jobb.

Om grundkraven är uppfyllda sker arbetsrelaterade tester bland de sökande. Där prövas bland annat stegklättring, att krypa i mörka utrymmen, sim- och livräddning och stresshantering. Förutom det ingår även en del teoretiska och psykologiska prov med inlagda intervjuer. Innan eventuell anställning kan bli aktuell så genomförs också läkarundersökning och arbets-EKG.

Senast granskad/publicerad: