Förhandsbesked (dold kopia)

Här får du information om förhandsbesked, som är ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar bygga är möjligt på den plats som du tänkt dig.

Ett förhandsbesked innebär att kommunen svarar på om det du tänker bygga är möjligt på den plats du tänkt dig. Vi gör en så kallad lokaliseringsprövning, där vi undersöker om platsen är lämplig för det du vill bygga och ger dig besked om det är möjligt – innan du söker bygglov.

Om platsen ligger inom detaljplanerat område behöver du inte söka förhandsbesked, då är det i stället detaljplanen som anger hur marken ska användas. Du kan se om din fastighet ligger inom detaljplanerat område via länken nedan.

Syftet med ett förhandsbesked är att du som sökande ska kunna få ett bindande besked innan du börjar planera och bygga, innan du lägger ner tid och pengar på till exempel ritningar och ansöker om bygglov. Ett förhandsbesked kräver inte lika mycket ansökningshandlingar som en bygglovsansökan.

Det är bra om du läser information om gällande översiktsplan för att se vad som gäller för platsen. Du kan även kontrollera om platsen ligger nära en fornlämning. Se länkar längre ner på den här sidan.

Positivt förhandsbesked

Om platsen är lämplig att bygga på får du ett positivt förhandsbesked.

Förhandsbesked gäller i två år och kan inte förlängas. Om du söker bygglovet inom de två åren är stadsbyggnadsnämnden bunden till att godkänna ansökan. Innan du börjar bygga måste du ansöka och invänta beslut om bygglov och startbesked. Om du inte lämnar in bygglovsansökan inom två år från positivt förhandsbesked upphör förhandsbeskedet att gälla.

Negativt förhandsbesked

Om platsen är olämplig att bygga på får du ett negativt förhandsbesked. Platser som anses olämpliga kan till exempel vara jordbruksmark och betesmark, samt områden som är mycket bullerutsatta.

Avgift för förhandsbesked

Stadsbyggnadsnämnden har rätt att ta ut en avgift för att de handlägger din ansökan oavsett om du får ett positivt eller ett negativt beslut.

Vilka handlingar ska jag skicka in?

  • Översiktlig karta där du markerar den tänkta tomtplatsen.
  • En tomtkarta med den nya byggnationen, tänkt tomt och anslutningsväg inritad. Du kan beställa tomtkarta via länken längre ner på den här sidan. Är fastigheten för stor kan du kontakta bygglov@jonkoping.se för utskrift av karta.
  • Skicka gärna med bilder på befintliga förhållanden och bilder på eller beskrivning av byggnad.

Vad händer när jag skickat in min ansökan?

När vi fått in din ansökan kommer vi besöka platsen för att titta och undersöka förutsättningarna. För att vi ska kunna göra en opartisk bedömning av platsen är du som sökande inte med under platsbesöket.

Du får beslut inom tio veckor förutsatt att alla handlingar vi behöver är inlämnade och kompletta. Om du skulle behöva komplettera med något hör vi av oss.

Exempel på vad som kan förlänga handläggningstiden är att kvaliteten på handlingarna inte är tydliga eller korrekta eller om ärendet strider mot planen för området och/eller grannar eller andra berörda behöver höras.

Senast granskad/publicerad: