Reflex – en superkraft i mörkret

Här finns det information om hur viktigt det är att du har reflex när du är utomhus i mörker. Och att du som bilist bör anpassa hastigheten när du kör i mörker.

Hör upp bilist, cyklist och gående! Du anpassar väl hastigheten när det regnar och är mörkt? Du som gående och cyklist har väl reflex när du tar en promenad eller cykeltur i mörkret? Utan reflexer är du svår att se, både i stadsmiljö och ute på landet. En reflex är din superkraft i mörkret.

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken.

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer. 95 procent av ljuset som träffar en reflex återkastas men träffar ljuset ett svart eller mörkt plagg, återkastas bara fem procent. Du blir osynlig i mörkret.

Delat ansvar i trafiken

I trafiken gäller ett delat ansvar. Som bilist bör du anpassa hastigheten under rådande omständigheter, eftersom stoppsträckan blir längre vid hastig inbromsning. När vägbanan blir blöt blir den dessutom mörkare och då minskar gatubelysningens effekt. Därför är det extra viktigt att samspelet och respekten fungerar i trafiken.

Om du cyklar när det är mörkt, måste cykeln enligt lag ha både belysning och reflexer. Reflexen fram ska vara vit och reflexen bak ska vara röd. Reflexerna åt sidan ska vara orangegula eller vita. Det är lämpligt att reflexerna sitter i ekrarna. Var noga med att dessa reflexer sitter fast ordentligt! Strålkastaren eller lyktan som är riktad framåt ska ge fast vitt eller gult ljus. Baklyktan ska ge rött ljus som även kan vara blinkande.

Byt ut reflexer

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20- 30 meter ifrån dig. I det här sammanhanget är det också viktigt att betona att reflexer inte håller hur länge som helst. Normal livslängd är ungefär tre år.

Senast granskad/publicerad: