Naturreservatet Bondberget

En gångväg genom grönskande lövskog.

Bondberget är ett tätortsnära naturreservat och friluftsområde mellan Jönköping och Huskvarna.

Här finns gott om stigar i vandringsvänlig terräng. En av de vackraste platserna på Bondberget är en järnåldersgrav med fin vy västerut.

En bra start för din vistelse är friluftsanläggningen Öxnegården där många motionsspår börjar.
På vintrar med gott om snö kan du åka skidor, bland annat utförsåkning i Järabacken.

Väljer du att gå upp på berget från Kungsängen och Ekhagen kommer du direkt till rika ekskogar och hagmarker. Bondberget har också en järnåldersgrav på en av de vackraste platserna i trakten. I reservatet pågår ett forskningsprojekt, ekveteranisering. Det är ett sätt att ge träden ålderskrämpor, med blottad ved och trädhål som skapar boplats åt ovanliga arter som trivs i gamla ekar.

Naturreservatet Bondberget ägs och förvaltats av Jönköpings kommun. Det finns många fler naturreservat att besöka i kommunen och i Jönköpings län, se länk nedan.

Berättelsekarta om Bondberget

I den digitala berättelsekartan kan du läsa mer om intressanta platser i reservatet, leder du kan vandra eller se bilder från reservatets vackra miljöer.

Ett antal platser finns markerade på kartan och beskrivna i text och bild. Vilka bilder och beskrivningar som visas styrs av vad som är synligt i kartan för tillfället. Detta styr du själv genom att zooma in eller förflytta dig runt i kartan.

Berättelsekarta Bondberget Länk till annan webbplats.

Audioguide i mobilen om Bondberget

Följ med på en guidad tur på Bondberget. På tio platser på Bondberget finns det skyltar med QR-koder att scanna för att få information av professionella guider. Audioguiderna består av både ljud och bild. De handlar om djurlivet, växtligheten, historien och mycket annat.

Vill du lyssna hemifrån eller har problem att läsa QR-koden så finns länkar till de olika guidade avsnitten här.

Fotografer/fotokällor: Concrete, Jens Rydell, Jönköpings läns museum, Jönköpings kommun, Kenneth Johansson, Niklas Johansson, Roger L Svensson, Wikimedia (A. Görtler - bivråk och Juan Lacruz - törnskata)

Skötselplan

På naturvårdsverkets karta kan du läsa mer om naturreservatet och ladda ner aktuella skötselplaner.

Skyddad natur, Naturvårdsverket: Bondberget Länk till annan webbplats.

Senast granskad/publicerad: