search
Sök
menu
Meny

Kan jag välja skola?

Alla elever i grundskola och förskoleklass tillhör ett särskilt upptagningsområde i kommunen. Det betyder att eleven tillhör en skola som ligger nära bostaden, men alla har möjlighet att önska skola.

Alla får en plats i en kommunal skola, men har rätt att önska

Alla barn som är bosatta i kommunen har rätt till utbildning i en kommunal skola, vilket innebär att barnet får en plats i förskoleklass och grundskola, i ett område nära bostaden (s.k. hemskola).

När ditt barn ska börja förskoleklassen får du hem ett brev i januari, från en skola i närheten, där du tackar ja eller nej till platsen. Tackar du ja till platsen har du önskat att få en plats på skolan och därmed gjort ett val.

Alla har möjlighet att välja skola, antingen till en annan kommunal skola, eller till en fristående skola. De barn som bor i en kommunal skolas upptagningsområde och som önskat en plats på skolan har förtur gentemot barn som inte har skolan som hemskola.

För att kunna göra en så bra planering som möjligt inför kommande läsår (klasser, schema, skolskjuts, personalresurser), så är vi angelägna om att få ansökningar om skolbyte senast den 9 januari. En bra planering bidrar till att skolorna kan använda sina resurser på bästa sätt. Datumet gäller både kommunala och fristående grundskolor.

När du vill byta skola

Om du vill välja en annan kommunal skola fyller du i vår ansökningsblankett, se länk nedan, och skickar den till önskad skola.

Om du vill välja en fristående skola använder du den skolans ansökningsblankett. Rektor meddelar oss vilka elever som tas emot och vilka som slutar på skolan.

Du kan när som helst kontakta den skola du är intresserad av, för att få veta mer inför ett byte. Alla skolor har egna webbplatser som är länkade här nedanför.

Vad är ett upptagningsområde?

Kommunen är indelad i upptagningsområden till alla kommunala grundskolor. Varje grundskola har ett geografiskt område runtom skolan, där eleverna ges möjlighet att få förtur till en plats i den s.k. hemskolan.

Områdena bygger på befolkningsmängd och elevantal, och stadskontoret ser över områdenas gränser regelbundet.

Länk till kartan finns under Självservice.

Karta över skolornas upptagningsområden

Följ länken nedan och hitta kartan som visar upptagningsområden till alla kommunala grundskolor.

Visningsläget för kartan kan variera, beroende på din webbläsare/version.

  • Klicka på plustecknet i kartfönstret för att visa/förstora kartan.
  • Välj kartlager om inte områdena är aktiverade på kartan. Det hittar du längst upp till höger på sidan.