search
Sök
menu
Meny

Måltider i förskola och skola

En kvinna i lila kockkläder i förgrunden, i skolköksmiljö.  På arbetsbänken finns bröd på plåtar.

Måltider i förskolan och skola kan vara dagens höjdpunkter! Goda och bra måltider bidrar till matglädje, gemenskap och trivsam miljö men också att barn och elever kan tillgodogöra sig kunskap, utvecklas och få förståelse för matens betydelse för hälsa och miljö.

Med råvaror av hög kvalité och välutbildade kockar är vårt mål att skapa bra matvanor som har betydelse för både hälsan och miljön. Måltiden ska vara något positivt som doftar, smakar och berör varje dag. Maten ska ge energi, näring och även en stunds avkoppling i en trivsam miljö.

Varierad, näringsriktig och hållbara måltider

Vi planer och lagar mat till cirka 26 000 barn och ungdomar varje dag, fördelat på 105 förskolor, 48 grundskolor och 5 gymnasieenheter.

De flesta kök på kommunala skolor och förskolor är tillagningskök, vilket innebär att frukost, lunch och mellanmål tillagas på plats. De enheter som har mottagningskök får lagad mat från närliggande förskola/skola. För den dagliga driften i köken ansvarar kökschefen som tillsammans med den centrala måltidsorganisationen arbetar med utveckling och planering.

Menyn innehåller flera olika alternativ med såväl traditionella som moderna och nytänkande maträtter. All mat som serveras ska vara väl sammansatt, näringsriktig och ge förutsättningar för bra matvanor. Våra måltider är hållbara ur ett miljö- och klimatsmart perspektiv.

Blå tallrik med gulaschsoppa. Bredvid finns bröd och tillbehör.

Luncha tillsammans med ditt barn

Är du nyfiken på hur maten i den kommunala skolan smakar? Gör gärna ett besök i skolmatsalen och ät lunch tillsammans med ditt barn! En gång per läsår är du välkommen att vara matgäst på någon av kommunens kommunala skolor.

Frågor kring mat och måltider

Har du frågor kring måltider inom förskola eller skola är du välkommen att kontakta någon i måltidsorganisationen eller direkt till kökschef/måltidskök.

Förskolor

Grundskolor

Bra måltider

Måltiderna ska bidra till matglädje och gemenskap men också ge möjlighet till bra matvanor, både för hälsan och miljön. Vi arbetar aktivt, långsiktigt och förebyggande för att göra måltider mer hållbara, klimatsmarta och samtidigt lustfyllda ur ett hälsoperspektiv.

Tallriksmodellen
Vår ambition är att servera god, lagad mat med råvaror av hög kvalité och med så få tillsatser som möjligt. Alla barn och unga ska kunna äta sig mätta enligt tallriksmodellen: en del grönsaker och rotfrukter, en del potatis, pasta, bröd eller gryn och en mindre del av kött, fisk, ägg och baljväxter. I möjligaste mån tillagar vi allt från grunden, undantag kan t.ex. vara korv och blodpudding.

Riktlinjer
Vi utgår från Livsmedelsverkets råd "Bra mat i förskolan" och "Bra mat i skolan" som grundats på vetenskap och beprövad erfarenhet. Dessa råd går i linje med den nationella livsmedelsstrategin, de globala målen och kommunens hållbarhetsarbete.

Bra måltider i förskolan, Livsmedelsverkets informationlänk till annan webbplats

Bra måltider i skolan, Livsmedelsverkets informationlänk till annan webbplats

Råd för maten inom förskolan, Jönköpings kommun (pdf, 173.2 kB)

Råd för maten inom grundskolan, Jönköpings kommun (pdf, 159.9 kB)

Råd för maten inom gymnasieskolan, Jönköpings kommun (pdf, 158.1 kB)

Klimatsmart mat

Vi arbetar långsiktigt och förebyggande för en god hälsa och hållbara måltider. Vi strävar att skapa hållbara måltider utifrån väl övervägda prioriteringar ställda mot klimatpåverkan, biologisk mångfald, ekologiskt, närproducerat, svenska produkter, transporter, bekämpningsmedel, sociala aspekter och ekonomi.

Sedan 2018 är vår matsedel klimatanpassad för att minska påverkan på klimat och miljö. Det innebär att:

 • vi jobbar aktivt för att öka inköp av bra och miljövänliga produkter
 • alla ska kunna äta sig mätta enligt tallriksmodellen
 • rotfrukter, grönsaker och frukt serveras efter säsong
 • en del av det röda köttet ersätts i vissa rätter med t.ex. baljväxter och/eller rotfrukter
 • vi minskar mängden kött
 • vi endast använder svenskt kött/kycklingkött
 • vi strävar efter att ersätta det mesta av riset mot t.ex. matvete, bulgur eller pasta
 • vi strävar efter att använda ekologiska, rättvisemärkta livsmedel
 • vi serverar endast miljömärkt fisk
 • vi ställer miljö- och djurskyddskrav vid upphandling på animaliska livsmedel
 • vi jobbar för att minska matsvinnet
 • vi använder kravmärkt mjölk till dryck och matlagning
 • att många kök bakar eget bröd

Ansöka om specialkost

Om barnet eller eleven av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras går det att ansöka om specialkost. Blanketten ”Ansökan om specialkost av medicinska skäl” lämnas in tillsammans med intyg utskrivet av hälso- och sjukvården som styrker ansökan. Mer information finns i foldern Information kring specialkost.

Det finns även möjlighet att få:

 • Mat som är fri från fläskkött
 • Mat som är fri från nötkött
 • Vegetarisk mat med ägg och mjölkprodukter
 • Veganmat

Om barnet eller eleven önskar något av dessa alternativ fyller man i blanketten ”Anmälan för övrig kost som erbjuds”

Laktosreducerad kost
Med denna kost begränsar man användningen av mjölkprodukter. Ansökan görs på blanketten ”Ansökan om laktosreducerad kost”. De flesta med laktosintolerans tål en viss mängd laktos. Vi erbjuder laktosfri mjölk att dricka och alternativ mat när det förekommer en stor mängd mjölk i maträtten, som t.ex. lasagne.

Ansökan om helt laktosfri kost görs via blanketten "Ansökan om specialkost av medicinska skäl". Blanketten lämnas tillsammans med ett läkarintyg från hälso- och sjukvården som styrker ansökan.

Blanketter

Information kring specialkost (pdf, 218.2 kB)

Ansökan om specialkost av medicinska skäl (pdf, 437.1 kB)

Ansökan om laktosreducerad kost (pdf, 355.8 kB)

Ansökan för övrig kost som erbjuds (pdf, 380 kB)

Matsedlar

Varje dag erbjuder vi på de flesta skolor minst två olika rätter. Dessa kan variera mellan enheterna då varje skola själva utformar sina lunchrätter utifrån basmatsedlarna. Menyn består av såväl traditionell som modern och nytänkande mat och en utveckling av maträtterna pågår hela tiden tillsammans med våra kockar och elever via matråd på skolorna.

Maten och salladsbuffén ska vara säsongsanpassad så långt det är möjligt, t.ex. mer rotfrukter höst och vinter.

För att se vilken mat som serveras på respektive förskola eller skola kan du ladda ner appen "Skolmaten". Det går även att se aktuell matsedel i Vklass.

Din skolmat, matsedel/app för respektive skola eller förskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På instagram kan du få en glimt av den mat som barn och elever serveras, följ kontot #skolmatjönköping! Här presenterar vi maträtter och måltider som lagas runt om på våra förskolor och skolor.

Kontakt

Lina Ekeroth Sandqvist
Kostchef
Tfn 036-10 66 26

Cecilia Klyver
Kvalitetsutvecklare kost
Tfn 036-10 67 07

Charlott Andersson
Kostekonom
Tfn 036-10 64 46