search
Sök
menu
Meny

Måltider i förskola och skola

För all mat som serveras i skola och förskola finns nya riktlinjer. Skolmåltiden och maten som serveras i förskolan har stor betydelse för barns och ungdomars skoldag.

Frukt skuren i klyftor.

Maten ska ge energi och näring, smaka gott och ge en stunds avkoppling.

Skolmaten engagerar många. För att kunna garantera en hög och jämn kvalitet finns riktlinjer för kosten i skola och förskola. Enligt skollagen ska maten vara näringsriktig, och våra matsedlar är näringsvärdesberäknade.

Utöver övergripande riktlinjer för skolmåltiden finns ett antal mer detaljerade riktlinjer för till exempel specialkost, matråd, elevcafé, maten i förskola, grundskola, gymnasieskola m.m. (se länkar längst ner på sidan). Förskolechefer, rektorer och gymnasiechefer ansvarar för att dessa riktlinjer följs. Riktlinjerna fungerar som styrande dokument i det dagliga arbetet och som stöd för att kvalitetssäkra måltidsverksamheten. De ska också bidra till en god hälsa.

Skolmåltid och goda matvanor

Det är under barn- och ungdomsåren som våra matvanor grundläggs. Därför är det mycket viktigt att den mat som serveras är god och näringsriktig och följer skollagens krav på näringsriktiga måltider. Måltiderna ska vara väl sammansatta och följa de råd och riktlinjer som Livsmedelsverket ger om hur man kan äta hållbart – både för hälsan och miljön. Vi ökar och utvecklar därför det vegatariska utbudet.

Råd för maten inom förskolan, Jönköpings kommun (pdf, 168.6 kB)

Råd för maten inom grundskolan, Jönköpings kommun (pdf, 155.3 kB)

Råd för maten inom gymnasieskolan, Jönköpings kommun (pdf, 153.4 kB)

Lagad mat varje dag

I våra tillagningskök lagar välutbildade kockar lunchen utifrån råvaror av bra kvalitet. Lunchen ska bestå av minst en rätt och där förutsättningar finns ska flera alternativa rätter erbjudas. I gymnasieskolan och i grundskolans högre årskurser serveras dock alltid minst två rätter, samt gärna ett vegetariskt alternativ. Till varje måltid serveras ett gediget sallads- och råkostsutbud med baljväxer.

Lunchutbudet grundar sig på en grundmatsedel med två alternativa rätter varje dag men kan varieras så att det passar varje förskola/skolas förutsättningar.

Ansöka om specialkost

Om barnet eller eleven av medicinska skäl inte kan äta den mat som serveras, kan man ansöka om specialkost. Blanketten ”Ansökan om specialkost av medicinska skäl” lämnas in tillsammans med intyg utskrivet av hälso- och sjukvården som styrker ansökan. Mer information finns i foldern Information kring specialkost.

Det finns även möjlighet att få:

  • Mat som är fri från fläskkött
  • Mat som är fri från nötkött
  • Vegetarisk mat med ägg och mjölkprodukter (veganmat viss justering)

Om barnet eller eleven önskar något av dessa alternativ fyller man i blanketten ”Anmälan för övrig kost som erbjuds”

Laktosreducerad kost
Med denna kost begränsar man användningen av mjölkprodukter. De flesta med laktosintolerans tål en viss mängd laktos. Vi erbjuder laktosfri mjölk att dricka och annan mat när det är mycket mjölk i maträtten, så som t.ex. lasagne. Ansökan görs på blanketten ”Ansökan om laktosreducerad kost”.

Ansökan om helt laktosfri kost görs via blanketten Ansökan om specialkost av medicinska skäl. Blanketten lämnas tillsammans med ett läkarintyg från hälso- och sjukvården som styrker ansökan.

Blanketter

Information kring specialkost (pdf, 289.8 kB)

Ansökan om specialkost av medicinska skäl (pdf, 437.1 kB)

Ansökan om laktosreducerad kost (pdf, 355.8 kB)

Ansökan för övrig kost som erbjuds (pdf, 380 kB)

Tillagning nära serveringen

Maten tillagas så nära inpå serveringstillfället som möjligt i kök anpassade till verksamheten. Bland förskolor och skolor finns tillagningskök av varierande storlek, samt mottagningskök som får matleverans från närliggande tillagningskök. Varje dag serveras ca 20 000 portioner från våra kök.

Matsedlar

För att tillgodose näringsbehovet och följa Livsmedelsverkets riktlinjer ska det t.ex. serveras fisk och kött ett visst antal gånger på de 6 veckor som basmatsedeln utgör. Lunchen ska ge ca 1/3 av energibehovet för dagen.

Maten ska vara säsongsanpassad så långt det är möjligt, t.ex. mer rotfrukter höst och vinter. Varje dag ska det finnas en omväxlande och riklig råkost- och salladsbuffé, även den säsongsanpassad.

Matsedeln utgår också från kökets utrustning och andra förutsättningar. Lunchen ska bestå av minst en rätt som i möjligaste mån är tillagad från grunden. I gymnasieskolan och i grundskolans högre årskurser serveras alltid minst två rätter samt gärna ett vegetariskt alternativ.

Varje skola och förskola utformar själva sina lunchrätter, utifrån basmatsedlarna. Enheterna har möjlighet att justera rätter och variera dagar när rätterna serveras.

Vill du se matsedeln på ditt barns skola, via mobilen? Då finns det en app som många skolor använder.

Din skolmat - här kan du se matsedel för skolorna eller ladda ner appen till din mobillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt

Lina Ekeroth Sandqvist
Kostchef
Tfn 036-10 66 26

Cecilia Klyver
Kvalitetsutvecklare kost
Tfn 036-10 67 07

Charlott Andersson
Kostekonom
Tfn 036-10 64 46