search
Sök
menu
Meny

Hund

Hunden är till både nytta och nöje för många människor. Du och din hund är oftast de bästa vänner och du försöker ta hand om den på bästa sätt. Men att ha hund innebär en hel del ansvar och hänsynstagande.

Som hundägare är du alltid ansvarig för allt som din hund gör. Hundföreskrifterna visar ditt ansvar som hundägare. Påträffar du en lösspringande hund utan husse eller matte eller om din hund springer bort bör du kontakta polisen.

  • Lämna inte hunden ensam någon längre tid. Din hund har ett stort behov av sällskap! Alla hundar behöver rastas regelbundet. Om du har en hund inomhus behöver den rastas ute åtminstone var sjätte timma.
  • Undvik att lämna hunden ensam i en parkerad bil. En bil i skugga kan hamna i sol.
  • Visa hänsyn! Tänk på att det finns allergiker och hundrädda människor. Du bör också tänka på att andra hundägare inte tycker om lösspringande hundar.
  • Ansvaret är ditt – kontrollera din ansvarsförsäkring.
  • Teckna djursjukvårdsförsäkring.
  • Hundklubbarna hjälper dig aktivera och utbilda dig och din hund. 
  • Det finns hund- och kattpensionat, sök på nätet.

Störande hundskall

Du är skyldig att sköta din hund så att inte andra människor störs till exempel av hundskall. Lämna hunden ensam i lägenheten eller i en hundgård bara om du är absolut säker på att den inte ylar eller skäller.

Hundlatriner och hundrastgårdar

Hundens ägare eller vårdare ska plocka upp hundens avföring och den ska förpackas väl försluten och placeras i papperskorg, behållare för hundlatrin eller i brännbart hushållsavfall.

I Jönköping finns två hundrastgårdar, en vid Kålgårdsparken och en vid Stadsparken i Jönköping som du kan använda för att låta din hund springa lös. Som hundägare är du alltid ansvarig för din hund när ni använder rastgården. Kom ihåg att du själv måste plocka upp bajs efter hunden. Använd inte rastgården om din hund är krasslig eller om du har en tik som löper.

Hundrastgårdar, rastgård för hund

Bada med hund

Vill du bada med din hund? Allemansrätten välkomnar hundar att bada överallt där det inte är kommunalt friluftsbad och om inte annat skyltas.

Bada med hund, hundbad

Hundklubbar i närområdet

Kontakt