Övergödning av sjöar och vattendrag
Här hittar du information om vårt arbete med att minska övergödningen i flera sjöar och vattendrag inom Jönköpings kommun.
Vad är övergödning?
Övergödning eller eutrofiering innebär en ökad produktion av biomassa, orsakad av höga nivåer av näringsämnena kväve och fosfor. Tillförseln av näringsämnen ökar produktionen av biomassa som bidrar till fysikaliska, kemiska och biologiska förändringar hos djur och växtsamhällen. Vanligt förekommande effekter av övergödning är grumligt vatten, algblomning, förändrade syreförhållanden, förändrad artsammansättning hos fiskesamhällen, bottenfauna och växtsamhälle.
Tillförseln av näringsämnen till sjöar och vattendrag sker på flera sätt och spridningen kommer vanligen från flera olika källor.
- enskilda avlopp.
- dagvatten
- avloppsreningsverk
- lantbruk
- atmosfärisk deposition
Ryssbysjön i Nässjö kommun har problem med övergödning efter en sedan länge nedlagd jästfabrik. Nedströms Ryssbysjön finner vi Lilla Nätaren, Stora Nätaren och Ylen som alla ligger i Jönköpings kommun. Dessa tre sjöar har tillräckligt höga näringsnivåer, för att tidvis drabbas av algblomning.
Vatten med övergödningsproblem
- Landsjön
- Barnarpasjön
- Lilla Nätaren
- Stora Nätaren
- Ylen
- Röttleån
- Huskvarnaån
- Lillån Bankeryd
Arbete för att minska tillförseln av näringsämnen till övergödda sjöar och vattendrag sker på olika sätt och genom olika kanaler och samverkansgrupper. Bland annat pågår ett projekt med lågflödesmuddring i Barnarpasjön.
Barnarpasjön, övergödning
Landsjön, övergödning
Lilla Nätaren, övergödning
Senast granskad/publicerad: