search
Sök
menu
Meny

Naturreservatet Strömsberg

Strömsbergsskogen när vitsipporna blommar.

En natur i förändring från hage till skog. Stormarna har tagit lövskogen en bit närmare att bli urskog. Trots alla förändringar står den stora linden kvar sedan här var hagmark. Andra spännande ställen är Mulleängen och en djurhage i närheten.

En bra tid att besöka Strömsberg är på våren när vitsippsmattor breder ut sig och djuren är utsläppta i hagen. Skogen växer på en sluttning med många bäckraviner. Om du väljer att gå en liten stig från de vältrampade stora kan du se djurspår vid sidan av bäcken. Spana in om rådjuret nyss har varit här, antagligen för att dricka.

Förslag till en ny skötselplan finns under rubriken  dokument längre ner på sidan. Förslaget var ute på remiss hösten 2015 och kommer att färdigställas och beslutas i stadsbyggnadsnämnden och kommunfullmäktige under 2016

Naturreservatet Strömsberg ägs och förvaltats av Jönköpings kommun. Det finns många fler naturreservat att besöka i kommunen och i Jönköpings län, se länk nedan.

Vägbeskrivning

Kör Herkulesvägen, sväng vid skylt Strömsberg, tag höger vid skylt Naturreservat, parkera på anvisad parkeringsplats.
Buss till hållplats Ljungarums kyrka, gå genom trädallé mot Strömsbergs gård, passera gården för att komma till naturreservatet.