Samprofilering
När Jönköpings kommun samarbetar med andra organisationer är det extra viktigt att avsändaren och kommunikationen är tydlig för målgruppen.
Olika typer av samarbeten kommuniceras på olika sätt. För att göra det överskådligt och enkelt har vi delat in samprofilering i tre kategorier:
- Jönköpings kommun som huvudavsändare
- Jönköpings kommun som sekundär avsändare
- Jönköpings kommun som likvärdig avsändare
För att ta reda på vilken kategori som gäller är det bra att utgå från följande frågor:
- Från vilken organisation kommer initiativet till projektet?
- Vilken organisation finansierar projektet till största del?
- Vilken organisations målgrupp är mottagare i projektet?
- Vilken organisation äger kanalerna som ska användas i projektet?
Om ”Jönköpings kommun” är svaret på de flesta av frågorna ovan betyder det att vi kategoriseras som huvudavsändare.
Huvudavsändare
När Jönköpings kommun är huvudavsändare ska vår grafiska profil och våra riktlinjer användas i materialet. Den sekundära avsändaren omnämns i första hand i text, tillsammans med förklaring (t.ex. ”I samarbete med x” eller ”Med stöd av x”).
I undantagsfall, om det anses vara ett krav, kan den sekundära användarens logotyp vara med. Då ska en enfärgad version av logotypen användas och storleken får max vara 80 procent av kommunens logotyp. Det ska också alltid finnas en förklarande text i anslutning till logotypen.
Placering av den sekundära avsändaren beror på vad det är för kanal/produkt. Om det t.ex. är en folder så placeras förslagsvis den sekundära avsändaren på baksidan, ovanför bården. Tänk på att själva bården inte får innehålla annan text eller andra logotyper.

Förslag på hur en sidfot på baksidan av en folder kan se ut när det finns en sekundär avsändare som måste framgå.

Förslag på hur en sidfot på baksidan av en folder kan se ut när det finns krav på att den sekundära avsändarens logotyp måste vara med.
Sekundär avsändare
När Jönköpings kommun är sekundär avsändare ska huvudavsändarens grafiska profil och riktlinjer användas. I första hand omnämns Jönköpings kommun i text tillsammans med förklaring (t.ex. "I samarbete med Jönköpings kommun" eller "Med stöd av Jönköpings kommun".
I undantagsfall, om det bedöms vara viktigt, kan kommunens logotyp vara med – under förutsättning att våra riktlinjer (gällande friyta, minsta storlek etc) följs. Samt att logotypens storlek är max 80 procent av huvudavsändarens – och att det finns en förklarande text i anslutning till den. Undantagsfall ska stämmas av med kommunikationsavdelningen.
Läs mer om vår logotyp och dess riktlinjer
Likvärdig avsändare
Om avsändarna i ett projekt är likvärdiga ska det grafiska uttrycket vara neutralt, d.v.s. att ingen av organisationernas grafiska profil ska vara mer framträdande. Om det är möjligt rekommenderar vi att någon tar rollen som huvudavsändare – även om samarbetet är jämställt. Detta för att det både är resurskrävande och kan ta lång tid att bygga upp en ny gemensam profil/ett nytt gemensamt varumärke.
Det finns mycket att ta hänsyn i denna typ av jämställda samarbete och därför ska det stämmas av med kommunikationsavdelningen. I vissa fall kan det t.ex. vara ett alternativ att de olika organisationerna kommunicerar enskilt med sina respektive målgrupper, med sitt eget grafiska uttryck. Och att det då framgår i text att projektet är ett samarbete mellan x och y.
Förvaltningar som samarbetar
Förvaltningsöverskridande samarbeten inom vår organisation sker varje dag. Jönköpings kommun är vårt gemensamma varumärke och vi adresserar aldrig samarbete mellan flera förvaltningar. Vi skriver t.ex. inte kultur- och fritidsförvaltningen i samarbete med tekniska kontoret.
Senast granskad/publicerad: